На 30 ноември американската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, сред чиито съсобственици е Илон Мъск, представи чат бота ChatGPT, базиран на усъвършенствания езиков модел на невронна мрежа GPT-3.5, способен да създава нова информация. ChatGPT придоби популярност изненадващо бързо: само седмица след старта, главният изпълнителен директор на компанията Сам Алтман съобщи в своя Twitter за около 1 милион потребители. Как този чатбот привлече аудитория и защо показва такива резултати?

На какво е способен

Огромната популярност на ChatGPT е следствие от способността му да отговаря на въпроси, да обяснява, да приема уточняващи заявки, да „създава“ нещо ново (стихове, разкази и есета по дадена тема), да работи с код (пише, отговаря и намира грешки в какво е написано) и много повече.  ChatGPT може да даде адекватни и подробни отговори за напълно малки неперсонализирани части от текстова информация, дори да пише есета.“

ChatGPT ви позволява да отговаряте подробно на въпросите на потребителите, да включвате логически разсъждения и обосновка на отговора в отговорите, като по този начин предоставяте пълен набор от факти Сред интересните приложения на модела са оцветяване на текст в съответствие с необходимия стил, генериране на код, търсене на най-простите грешки в кода, перифразиране на текст, решаване на конкретни логически задачи и др. „ChatGPT вече се справя доста добре с такива задачи и с вероятното пускане на нови подобрени версии, което OpenAI вероятно ще направи, ще се справи още по-добре“.

Друг не най-очевиден начин за използване на ChatGPT е изобретен от потребители от TikTok, които са използвали невронната мрежа за комуникация в Tinder, забелязан ресурсът Durov Code : ботът пише уводно съобщение въз основа на интересите на потребителя (например стихотворение) , той го изпраща на момичето, което харесва – и методът работи.

ChatGPT отваря „удивителни перспективи“ за бизнеса, рекламата и комуникациите

Конюнктура и перспективи за развитие

Според собствените си данни OpenAI таксува разработчиците, които използват нейните технологии под лиценз, около $0,01 или малко повече за генериране на 20 000 думи текст и около $0,04 за създаване на изображение при поискване. Впечатляващите перспективи пред компанията и нейния продукт се доказват от планове за приходи в близко бъдеще: например OpenAI очаква да спечели до 200 милиона долара през 2023 г. и 1 милиард долара през 2024 г., съобщи Reuters по-рано през декември, цитирайки трима събеседници, запознати с OpenAI презентация за инвеститори.

Според данни на Crunchbase OpenAI е събрал над 1 милиард долара финансиране с рисков капитал с Microsoft като най-големия инвеститор . Microsoft също предоставя изчислителна мощност на OpenAI. Други съсобственици на компанията включват Khosla Ventures, Sequoia Capital, Tiger Global, Y Combinator и Bedrock Capital. Беше съобщено също, че софтуерният гигант обмисля увеличаване на дела си в OpenAI, вярвайки, че неговата AI технология може да създаде нови възможности за облачния бизнес на Microsoft, тъй като все повече компании автоматизират операциите, използвайки също AI.

Като цяло изкуственият интелект е един от най-силно финансираните сектори на пазара на рисков капитал. Според Crunchbase инвестициите в AI проекти през последните години са до 10% от всички инвестирани рискови капитали, а миналата година AI стартиращи компании по света са инвестирани в размер на близо 70 милиарда долара.

Инструмент за мечта или екзистенциална заплаха: може ли невронна мрежа да замени художник

Каква е силата и как е устроен

ChatGPT има няколко предимства пред другите езикови модели, обясняват експертите. Първо, той взема предвид контекста на разговора и в същото време се обучава, взаимодействайки с потребителя (обучение с подсилване), в резултат на което може да реши така наречените „задачи за разсъждение“: отговорете на въпроса, като използвате това, което ние „здрав разум“, обяснява директорът на RnD на Big Data Center MTS Никита Зелински.

„Второто предимство е, че тя се учи не само от обеми редовен потребителски текст, но и от код, математически задачи и художествена литература“, продължава той. „Тези две функции й позволяват да решава специфични проблеми, като преразказ на технически текст на разбираем език, решаване на математически проблем, писане на есе или стихотворение или генериране на код от текстово описание.“

ChatGPT е разработка на OpenAI, базирана на алгоритми за обработка на естествен език на GPT. Тази серия от модели е известна с факта, че комуникира почти като човек благодарение на текстови авторегресивни алгоритми, казва Михаил Степнов, директор на AdTech Big Data в MTS. Според него ChatGPT се различава от другите модели от семейството на GPT по това, че използва не един модел, а комбинация от тях, използвайки Reinforcement Learning from Human Feedback – обучение с подсилване от човек: „Подобна механика вече се използва в други разработки, например в generative adversarial networks (накратко GAN), но там единият модел генерира варианти на изображения, а другият се опитва да разпознае това изображение, за да се увери, че то отговаря на заявката.

Слаби места

Важен проблем, който има ChatGPT сега, е механизмът за модериране на заявки, който е на страната на OpenAI, обръщат внимание експертите: ChatGPT се опитва да избегне отговора на „чувствителен“ въпрос, вместо да предостави на потребителя решение дали е готов да следва съветите на модела. „Тук идват етичните въпроси. Първо: какъв е принципът на модериране на теми? Александър Потемкин разсъждава. „Второ: защо да не наблегнем още повече на факта, че само от потребителя зависи дали да следва съветите на AI или не?“

Освен това възниква въпросът как учителите оценяват работата на учениците и студентите, които са започнали активно да използват ChatGPT в обучението си, което подкопава мотивацията им за учене и развитие.

Дали ще “убие” търсенето в мрежата

Въпреки ограниченията на чатбота, той вече принуди десетки проекти, базирани на AI и корпорации, да се движат с ускорени темпове и да търсят своя отговор на това, което ChatGPT предлага на публиката. Според The ​​New York Times, пускането на  продукт от OpenAI накара дори Google да обяви тревога, чието ръководство сериозно смята, че ботът може да нанесе значителен удар върху бизнеса на интернет гиганта. Ако с помощта на чатбот потребителите могат да намерят отговори на всичките си въпроси, освен това, както мнозина уверяват, и с по-добро качество от Google, тогава защо тогава търсачка?

Интервюираните от Forbes експерти обаче изобщо не са сигурни, че заплахата за традиционното търсене е реална. Такава невронна мрежа не може да замени търсачката или да работи пълноценно в кол център, както не може да замени търсачката Wikipedia или „Какво? Където? Кога?”

Принципът на ChatGPT е изборът на най-вероятния отговор: вероятния, а не най-правилния или точния. Грубо казано, моделът разполага със статистика за това какви думи обикновено се използват заедно и въз основа на тези знания избира най-вероятния отговор, твърди той. Но най-вероятният отговор не винаги е най-точният. За да може моделът да дава проверени, точни отговори на дадена заявка, той трябва да бъде допълнен с технология граф на знанието – точно този механизъм, който използват търсачките.

Невронната мрежа е много по-„тежък“ метод за обработка на информация от графа на знанието на търсачките, продължава Никита Зелински: „Задачата да се мащабира използването на невронната мрежа в същия мащаб, какъвто използва Google, е почти невъзможна или при най-малкото изисква многомилиардни инвестиции.“

Но най-важната „характеристика“, която намери отзвук в ИТ общността, е способността да се пише код. Заради възможността да получите почти готов код по ваше желание от ChatGPT, в индустрията възникна дискусия дали невронните мрежи наистина ще заменят програмистите в близко бъдеще. Но в следващите “десет години” това със сигурност няма да се случи. Въпреки че ChatGPT пише код, за да получите разумен резултат, трябва да опишете този код толкова точно и подробно с думите „че отдавна бихте го написали сами“: „Т.е. за да персонализирате ChatGPT заявка за конкретна реализация, трябва да отделите толкова време, колкото да опишете това, което искате, колкото и да създадете самия код. Следователно ChatGPT е теоретичен и технологичен пробив, който има доста посредствено отношение към практиката,

Сега ChatGPT се използва главно за всякакви експерименти. Ръководителят на OpenAI Сам Алтман признава: ChatGPT е невероятно ограничен, но достатъчно добър в някои неща, за да създаде илюзията за величие. „Би било грешка да разчитам на него за нещо важно точно сега. Това е преглед на напредъка; имаме много работа за надеждност и достоверност“ , написа той в Twitter (блокиран в Русия).

„Вероятно моделът може да се използва и за комерсиални цели, за да се ускори работата на копирайтъри, търговци, програмисти или служители на кол център, но все пак ще изисква „човешка“ проверка или допълнителни модели, които могат да компенсират недостатъците му“, Никита Зелински . ChatGPT наистина може да се използва за автоматизиране на рутинни процеси, свързани с текст и код, „но най-вероятно няма да обърне света с главата надолу“, съгласява се Михаил Степнов: „Чакаме GPT-4.“