Броят на чатботовете, пуснати от разработчиците, нараства всяка година. Всички екипи се стараят да представят своя продукт като най-добрия. Но много често компаниите, които купуват чатботове, се сблъскват с факта, че имат нужда от напълно различен чатбот, който има различна функционалност от тази, която е заложена в предложената версия.

В резултат на това компанията не само губи средства, но и лоялността на клиентите, които не са доволни от качеството на взаимодействие с чатботовете. Ето защо трябва да сте много внимателни при избора на доставчик на чатбот, за да не се разочаровате по-късно от използването му.

По-долу са дадени някои съвети за закупуване на чатботове, за да ви помогнат да вземете информирано решение, преди да закупите чатбот. Имайте предвид тази структура, когато комуникирате с потенциални доставчици на чатботове, за да не губите парите и времето си.

Говорете с експертите

„Имаме нужда от специфични за индустрията нишови платформи.“ Подобно изискване често се чува от компании, които разработват чатботове. Проблемът е, че почти всички не могат да предложат индивидуални решения за вашите нужди и задачи.

Затова си струва да говорите с много специалисти и да изберете само тези , които са готови да ви предложат чатбот, който напълно отговаря на нуждите на вашата компания. Това ще отнеме време и бъдете търпеливи, преди да намерите разработчици, които могат да отговорят на вашата заявка за персонализиран чатбот.

Индивидуалност или класика: вие трябва да изберете

Има много доставчици, предлагащи функционалност софтуер като услуга за чатботове. Тяхната работа е да вградят изискванията на клиентите във функциите на тяхната платформа. В някои случаи ще трябва да промените вашите процеси, за да съответстват на техния софтуер.

Ако имате доставчик, който предлага персонализиран чатбот, получавате платформа, съобразена точно с вашите изисквания. Но ако сте избрали стандартен чатбот, защото е по-евтин и по-лесен, бъдете подготвени за факта, че може да не е толкова гъвкав и ефективен, колкото бихте искали.

Готови за бъдещето

Чатботовете са новата технология на 2020 г. Те ще бъдат включени в плановете за изпълнение на много организации през тази година. Проучванията показват, че 25% от фирмите планират да внедрят чатбот през 2020 г.

Но какво да кажем за технологиите на утрешния ден ? От какво ще се нуждае вашият бизнес от тази технология през 2021 г.? Как трябва да се развива един чатбот? Вероятно дори не знаете какво да правите и работата на вашия доставчик на чатбот е да ви помогне да сте в крак с най-новите технологии и да се подготвите за бъдещето.

Уверете се, че доставчикът може да отговори на нуждите на компанията през тази година, но не спирайте дотук. Помислете за следващата година. Чатботовете трябва да могат да се трансформират, за да работят след няколко години.

Планирайте стратегията си за внедряване

Започнете с малко и оставете показателите за ефективност да водят пътя ви. Най-добре е да се придържате към методологията на промоцията. За да постигнете най-добри резултати, трябва да проведете начална фаза на тестване, да проверите данните и след това да създадете пътна карта.

Работата по внедряването на чатбот винаги изисква настройка, учене и усилия за постигане на резултатите, които очаквате.

Заключение

Използването на предложената рамка трябва да ви позволи да вземете по-информирано решение относно закупуването на чатбот. Следвайте съветите и тогава определено няма да сгрешите, когато изберете чатбот, който да работи в структурата на вашата компания.