Xiaoice, компания за изкуствен интелект, която се отдели от Microsoft преди година, стартира своя собствена социална платформа. Приложението Xiaoice Island ви позволява да създавате базирани на AI виртуални и реалистични приятели . Жителите на “острова” могат да хвалят, да се шегуват, да утешават или да действат като помощници. Приложението вече е инсталирано на 1 милиард джаджи и с течение на времето броят на виртуалните хора може доста да надхвърли населението на света.

Задвижваното от AI приложение за социални медии е разработено от китайския пионер в областта на AI Xiaoice, който се отдели от Microsoft преди повече от година. Изкуственият интелект, разработен от Xiaoice, може да композира и пее песни, да рисува картини и да редактира видеоклипове.

В системата Xiaoice AI вече са създадени повече от 17 милиона виртуални герои, които спасяват китайските потребители от самотата. Съобщава се, че базираните на AI приятели също ще се преместят в приложението Xiaoice Island.

До известна степен виртуалният остров функционира и работи като WeChat, популярно приложение за социални медии в Китай, разработено от Tencent Holdings. WeChat позволява на потребителите да взаимодействат с AI, като комуникират с него в текстов, аудио и видео формат, както в диалог, така и в групов чат.

„Виртуалният човек ще ви хвали, ще се шегува и дори ще създаде групов чат с други герои, за да ви утеши, когато кажете, че сте нещастни“, казва Ли Ди, главен изпълнителен директор на Xiaoice.

Xiaoice е прекарал много години в изучаване как да създаде AI спътник с емоционална интелигентност.

През 2014 г. стартира платформата Xiaoice, първоначално под формата на чатбот. Сега, чрез партньорства с Xiaomi Corp, Oppo, Vivo и други, той предоставя гласови виртуални асистенти на повече от 1 милиард устройства, включително смартфони и интелигентни високоговорители. В допълнение, той е сключил споразумения за сътрудничество с автомобилния производител BMW и производителя на електрически превозни средства NIO.

Обширното взаимодействие с потребителите позволява на Xiaoice да разполага с голямо количество данни за непрекъснато подобряване на своите възможности.

Ли обяснява, че за да бъдат съществата с изкуствен интелект повече като хора, е било много важно да ги направим разнообразни и несъвършени. Когато AI не може да отговори на въпроса на потребителя, машината може учтиво да отговори: „Съжалявам, не разбирам“. Но реакцията на истински човек може да бъде: „Защо питаш толкова много? Свършихте ли домашното?”

Хари Шум, председател на Xiaoice и бивш изпълнителен вицепрезидент на Microsoft, вярва, че с течение на времето почти всеки ще има личен асистент, задвижван от AI.

Броят на AI съществата вероятно ще надхвърли цялото население на планетата, защото хората може да се нуждаят от различни личности, за да посрещнат различни нужди. Xiaoice иска да бъде платформата, която ги кара да работят, казва Шум.

остров Xiaoice

остров Xiaoice. Екранна снимка: Xiaoice

Китайските потребители вече са запознати с базирани на AI знаци, като много от тях вече се използват в сайтове за електронна търговия и платформи за стрийминг.

Chen Rui, председател на Bilibili, популярната китайска платформа за къси видеоклипове, каза през юни, че 32 412 виртуални герои са се представили на сайта миналата година, което е с 40% повече от миналата година. Те играят игри, танцуват, пеят, рисуват, чатят и общуват с фенове.

Тази тенденция се дължи на факта, че изкуственият интелект набира комерсиална употреба в различни сектори на китайската икономика. Според доклад, публикуван съвместно от изследователската компания International Data Corp и доставчика на облачни изчисления и големи данни Inspur Group, страната ще се превърне в основен двигател в глобалното развитие на ИИ с 15,6% дял от световния пазар до 2024 г.

Предвижда се пазарният мащаб на AI сектора в Китай да поддържа общ годишен темп на растеж от 30,4% и да достигне 17,22 милиарда долара до 2024 г.