Основателят на LinkedIn, бивш разработчик на Apple, вицепрезидент на PayPal и партньор на Greylock Рейд Хофман напуска борда на директорите на OpenAI, за да може да инвестира в компании, които използват софтуера на компанията, без да бъдат изложени на конфликт на интереси.

Хофман казва, че отдавна е започнал да се чуди дали позицията му на член на борда на директорите на OpenAI би накарала да изглежда, че той самият допринася за икономическия растеж на компаниите, в които инвестира.

„От самото начало OpenAI и неговият борд бяха много внимателни, за да наблюдават и избягват всякакви конфликти на интереси“, каза Хофман .

Той също така е убеден, че като се оттегли от борда на директорите, той ще може да продължи да „решава всички потенциални проблеми както за OpenAI, така и за всички компании от портфолиото на Greylock, които подкрепих“.

Освен това Хофман е в борда на директорите на Microsoft, а корпорацията наскоро инвестира 10 милиарда долара в OpenAI.

OpenAI е един от лидерите в разработването и обучението на големи езикови модели с изкуствен интелект, които се използват при създаването на ботове и текстови генератори.

Хофман е уверен, че компаниите, използващи тези модели, могат да станат невероятно ценни в близко бъдеще.