Според доклад на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ писането на автобиография с помощта на AI увеличава шансовете за намиране на работа с 8%. Заключението се основава на полеви експеримент, проведен през 2021 г. с почти 500 000 кандидати. Участниците, които са използвали AI, са тествали, наред с други неща, правописа, граматиката и правилното използване на думите.

От двама души с еднакъв опит и набор от умения, този с по-добра автобиография е по-вероятно да бъде нает, каза Ема ван Инвеген, доктор в Sloan School of Management на MIT и един от авторите на доклада. Това означава, че работодателите наистина обръщат внимание на съдържанието на автобиографията.

Авторите, van Inwegen, Zanele T. Munyikva и John J. Horton, съобщиха, че AI е особено полезен за тези, които правят много правописни грешки.

Проучването не разглежда специално ChatGPT , но резултатите показват, че чатботовете могат да дадат на някои кандидати предимство за работа. Ефектът обаче може да е краткотраен: ако милиони хора започнат да използват този подход, ще им стане по-трудно да се отличават от другите.

„Работодател, който разглежда автобиография, вече няма да може да разбере нищо от качеството на писмото за служителя, който е напуснал заявлението“, каза ван Инвеген. Тя обясни, че един добре написан текст само ще изясни какви умения и способности притежава, което ще улесни набирането на персонал.

И докато чатботовете са „украсили“ уменията за писане на някои търсещи работа, изследователите не са открили „никакви доказателства, че работодателите са по-малко доволни“ от избраните кандидати.

Това предполага, че някои компании ограничават прекалено много талантите си и че по-широкото използване на AI инструменти може да ги спаси от проблеми с наемането. Ако подобрите качеството на текста в автобиографията, работодателите ще могат да намерят повече служители за позицията, която искат да затворят.