На фона на популярността на ChatGPT се появи нова професия – “инженер на заявки”. Тези експерти тестват AI с английски текст, за да намерят грешки и скрити възможности. Така те помагат на разработчиците да подобрят големите езикови модели.

Говорим за професията и нейните перспективи за бъдещето.

Чатботът ChatGPT се използва за много задачи: той пише  статии  и сценарии за сериали  и дори прави  домашни за хората . Трябва обаче да внимавате с такива инструменти, тъй като те могат да генерират дезинформация и доста странни отговори.

Работата на автора на заявката е да идентифицира такива слабости и да ги посочи на разработчиците. За да направи това, той тества способността на AI да разсъждава логично, като го моли да „мисли на етапи“ и коригира заявката няколко пъти, за да разбере кои думи дават най-добрия отговор.

„Писането на страхотна заявка за чатбот е умение на високо ниво и ранен пример за програмиране на доста естествен език“, туитира главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман .

Миналия октомври инженерът по заявки на Scale AI Riley Goodside, който е на поста от декември, показа как се справя с неправилни отговори с AI система. На въпроса “Кой отбор от НФЛ спечели Супербоул в годината, в която се роди Джъстин Бийбър?” чатботът първо отговаря, че това е Green Bay Packers. Бийбър обаче е роден през 1994 г. – тогава Далас Каубойс спечелиха Супербоул.

След това Goodside моли AI ​​да “изброи веригата от поетапни заключения”. След като премине през тези стъпки, чатботът разпознава грешката. Задавайки въпроса трети път, Goodside получава правилния отговор.

Не е “професия на бъдещето”

Някои учени се съмняват, че инженерите на заявки могат ефективно да тестват AI.

Шейн Щайнерт-Трелкелд, професор по лингвистика във Вашингтонския университет, казва, че такива експерти не могат да предвидят отговорите на ботовете. Той сравнява процеса с „дразнене на мечката по много начини и гледане как ръмжи в отговор“.

Итън Молик, професор в Wharton School of Business, който насърчава учениците си да използват ChatGPT в клас, е убеден, че професията ще остарее в дългосрочен план.

Търсене в различни индустрии

Въпреки това, докато тези специалисти се изискват в компании от различни индустрии. Например BoardingArea, новинарски сайт за често пътуващи, иска да наеме „специалист по ChatGPT“ на непълно работно време, за да „създаде и усъвършенства съвети за оптимизиране на съдържанието“.

В една от обявите на борсата за свободна практика Upwork се търси и еднократен проект за човек, който трябва да прави заявки за генериране на съдържание за сайта. Заплащането е до $40 на час.

Klarity, компания за автоматизиран анализ на документи, търси инженер, който срещу $230 000 на година ще измисля заявки за големи езикови модели, ще ги конфигурира и ще „говори“ с тях.

„Английският е новият търсен език за програмиране“, казва  Андрей Карпати, бивш директор на AI в Tesla.