„ChatGPT ще пише съобщения за пресата! Ще останем без работа!” За тези, които се събуждат от тези мисли през нощта, можете да се успокоите. Съобщенията за пресата, написани от невронната мрежа, са подходящи само за забавление на шефа или за един път: да издадете съобщение за пресата, че вашата компания е издала съобщение за пресата, написано от невронната мрежа.

Генеративните невронни мрежи обаче наистина могат да се използват в комуникациите не за реклама, а за добро. Александър Пугачевски, творчески директор на Mikhailov & Partners, събра няколко варианта за използване на публични невронни мрежи в комуникациите днес и в много близко бъдеще.

Търсене на идеи

И накрая, доживяхме до времето, когато роботът може да помогне на човек да преодолее кризата на идеите. И в най-общия смисъл. За да използва тази помощ, човек трябва да може да състави висококачествен текстов TK за невронна мрежа (това също е подкана).

Ако звездите и алгоритмите работят добре, резултатът ще бъде не само странна приказка за деца, но и набор от специфични разсъждения, в рамките на които може да има нестандартни идеи за развитие на комуникациите. Това ще ви помогне да дефинирате вектора и ще вдъхнови вашето готово решение. Особено полезно за тези, които страдат от “страх от чист лист”.

Генериране на запитвания в интернет

През следващите месеци генеративните невронни мрежи ще се “регистрират” в услугите за търсене. Това вече съобщиха Yandex, Google и Microsoft. И това ще бъде най-сериозната промяна в същността на търсачката през последните няколко десетилетия.

Днес нашето търсене води до листове от различни връзки или вариант от най-посещавания сайт. Самото търсене в невронна мрежа ще анализира стотици хиляди източници и въз основа на тях точно ще генерира най-подходящия отговор. За брат-комуникатор това означава много сериозно спестяване на време, когато е необходимо бързо да се усвои материалът или да се направи проверка на фактите.

Писане на аналитични резюмета, доклади и рецензии

Това може би е само областта, в която невронната мрежа може да спаси комуникаторите от главоболие. Разбира се, самата тя няма да направи сериозни аналитични заключения (все още) и няма да намери дълбоки прозрения, но е лесно да се събере информация възможно най-бързо в смилаема форма. Това означава, че AI за вас и мен вече се превръща в най-прилагания инструмент днес.

Измисляне на концепция за събитие

Съгласете се, в областта на събитията свеж вятър не духа толкова често ( не предлагайте метавселени ). Следователно концепцията за продуктова презентация или корпоративно събитие, предложена от невронна мрежа, не е толкова лоша идея.

  • Първо, самото споменаване на факта, че събитието е измислено от невронна мрежа, ще добави 50% към скалата на интереса на целевата аудитория за още няколко тримесечия или може би дори за година.
  • Второ, опитът за въплъщение на фантазията на дигиталния ум наистина може да доведе до интересно събитие.

Но не мислете, че AI веднага ще ви даде готово решение. Най-вероятно ще трябва или да се занимавате с заявки дълго време, или ръчно да завъртите фантазията на невронната мрежа.

Създаване на сценарий за пресконференция

Посещение на обекта – пресконференция – екскурзия – вечеря. Но какво ще стане, ако ви хрумне съвсем различен график на най-баналния и в същото време най-обичания и ефективен формат за развитие на отношенията с медиите?

Красотата на невронните мрежи е, че с тяхна помощ престурът може да бъде преосмислен до най-малкия детайл. До менюто за храна и дизайна на комплекта за пресата. Това е нещо, което вие и журналистите вероятно няма да забравите скоро.

Правене на илюстрации за презентации или социални мрежи

Между другото, най-търсената и широко използвана в комуникациите функционалност на генеративните невронни мрежи днес. Особено когато става въпрос за илюстрации от общ характер.

Красиво поле с цветя – моля. Но не очаквайте перфектна снимка на вашата фабрика за титаниев тирбушон от невронна мрежа. Като цяло картините, генерирани от неврони, все още се възприемат свежи, въпреки че малко по малко този стил вече започва да се разпознава.

Писане на публикации за акаунти в социалните медии

Ако говорим за конкретна нова информация, както и ако трябва да предадете определена емоция и нюанси и дори като вземете предвид специалния тон на гласа, това е малко вероятно. Но ако имате нужда от текст в стил „осмелете се да си позволите невероятния лукс да притежавате изключителен ексклузивен …“ – това е опция.

Но както професионалистите трябва да предупредят: дори и сега такива текстове не „ангажират“ особено аудиторията и ако зад тях се отвори невронна мрежа, определено ще има отлив. Но има много възможности за творчески текстове по тясно специализирани теми, в които дори един готин писател е слабо запознат. Действителната точност на генерираните текстове обаче все още не е гарантирана.

Генериране на сюжетни линии за корпоративни или рекламни видеоклипове

Това е като с концепцията на събитието. Любопитен по подразбиране, но потенциално също готин. Освен това, това може да се приложи както веднъж за специален повод, така и да надгради тази част от комуникационната платформа. Следващият обещаващ етап от експериментите с визуални неврони е обработката или генерирането на видео. Тук комуникаторът също ще има къде да се разхожда.

Генериране на текстове за сайта

Считаме тази практика за дълбоко порочна поради неискреност, но фактът си е факт. Невронната мрежа вече е в състояние да генерира неразличим от изкуствен текст за това как да работите добре във вашата компания. Или за това колко важни са принципите на ESG за вас. Или кажете колко добре са организирани вашите производствени процеси.

Ето една идея за мощна комуникационна ефективност: с помощта на няколко невронни мрежи, напълно генерирайте фалшива компания. С уебсайт, снимки на ръководство и щастливи служители, производство и офис, отчети и други статистики.

Нека завършим с отказ от отговорност

Според нашия скромен опит досега обществените невронни мрежи не са в състояние да дадат краен приложим резултат. Човешкото участие във финализирането на съдържанието е задължително. Понякога това участие е половината от цялата необходима работа. Но невронните мрежи се развиват бързо и ние напълно допускаме, че някои от комуникационните задачи, споменати по-горе, могат да бъдат напълно автоматизирани много скоро.