Британската медийна компания Reach, която притежава вестниците Daily Mirror и Daily Express, проучва възможността за писане на новинарски статии с бот ChatGPT AI. Така издателят възнамерява да помогне на своите журналисти в създаването на рутинни материали.

Изпълнителният директор на Reach Джим Мълън каза пред Financial Times , че компанията вече е създала работна група, която да проучи потенциала на ChatGPT.

„Виждаме потенциал да го използваме в бъдеще, за да помогнем на нашите журналисти да пишат рутинни репортажи по теми като местния трафик или времето, или да намерят по-креативни подходи извън нашите традиционни истории“, каза Мълън.

Reach притежава над 130 национални и регионални публикации. Миналия месец компанията предупреди за по-ниски годишни печалби на фона на инфлация и по-ниски разходи за реклама, особено в печата.

В същото време, според FT, Reach предупреди за съкращаването на около 200 от общо 4,5 хиляди работни места в редакционните и търговски отдели. В същото време Мълън уверява, че медийната компания не се опитва да намали разходите чрез въвеждане на ChatGPT в експлоатация.

Британският национален съюз на журналистите (NUJ) обаче изрази опасения относно инициативата на издателя. Координаторът на NUJ Крис Морли каза, че „ще търси срещи“ с Reach.

„Притеснявам се, че компанията изобщо не е обсъдила това с нас, тъй като може да засегне работните места“, каза Морли.

Тази седмица стана известно, че Microsoft обсъжда реклама в ChatGPT, интегрирана в търсачката Bing. В допълнение към рекламните банери, компанията планира да започне да поставя търговски връзки директно в отговорите на чатботовете.