Наскоро потребителите на търсачката Bing на Microsoft започнаха да забелязват, че изкуственият интелект понякога отговаря на името “Сидни” (Sidney) или, напротив, прекъсва разговора, когато се споменава “вътрешното” име. Компанията каза, че Sidney е чат бот, който е тестван преди появата на ChatGPT.

Кейтлин Роулстън, директор по комуникациите в Microsoft, говори за това в интервю за The Verge . Компанията е „заложила много“ на чатботовете през 2016 г., три години преди да инвестира 1 милиард долара в разработчика на AI OpenAI, според топ изпълнителен директор.

Сидни е кодовото име за чатбот, подобен по функционалност на текущата версия на Bing с интегриран в него ChatGPT. Microsoft започна да тества “Sydney” в ограничен брой страни.

„Започнахме да тестваме [Сидни] в Индия в края на 2020 г.“, каза Рулстън. „Знанията, които придобихме, помогнаха да оформим нашата работа с предварителния преглед на новия Bing.“

„Това е експериментален чат в Bing.com, използващ изкуствен интелект“, гласи предупреждение в интерфейса за 2021 г. Според The ​​Verge някои потребители в Индия и Китай са забелязали Сидни още в началото на 2021 г.

Microsoft започна да тества основни чатботове в Bing през 2017 г. Първите версии използваха технологии за изкуствен интелект, използвани преди това в Office.

Според източниците на изданието версиите на чатбота до края на миналата година са били много по-малко индивидуални. Появата на ChatGPT беше пробив, реализирайки мечтата на компанията за разговорни заявки за търсене, върху които тя работи повече от шест години.

Хорхе Рибас, ръководител на отдела за търсене и изкуствен интелект в Microsoft, каза, че новите възможности на AI са „кулминацията на годините работа на екипа на Bing“, което включва „други иновации“, които ще бъдат обявени на по-късна дата.

Bloomberg по-рано отбеляза , че чатботът на Bing може да спре да комуникира, когато заявките засягат неговите чувства или името Сидни, използвано от екипа за разработка на търсачката.