Компанията Meta  за да стимулира общите изследвания, ще отвори достъп до своя генеративен AI модел, наречен LLaMA, така че цялата общност – учени, разработчици, бизнес – да има възможност да изучава спецификата на чатботовете като „важна, бързо променяща се област и се бори с техните „пристрастия, токсичност и потенциал за публикуване на дезинформация“.

Business Insider припомня , че техническият директор на OpenAI по-рано призна клопките на своя инструмент, като каза в интервю за Time, че ChatGPT „може да измисля факти“.

Microsoft също съобщи, че неговият чатбот Bing, който работи на същата технология OpenAI, „може да прави грешки“ и да дава на потребителите „странни, неточни и агресивни отговори“.

Според официалната  публикация в блога на Meta , компанията вярва, че „трябва да се направят още повече изследвания“, за да се „премахнат рисковете от пристрастия, токсични коментари и халюцинации в големите езикови модели“.

В обръщението си Марк Зукърбърг противопоставя „големите езикови модели“ и, въпреки че неговата разработка също означава Large Language Model Meta AI (Large Language Model Meta AI).

Той подчертава, че LLaMA е по-малък и по-производителен. В допълнение, той ще бъде достъпен за изследване, което не може да се каже за големите модели.

„По-малките, по-продуктивни модели като LLaMA позволяват на членовете на изследователската общност на AI, които нямат достъп до голяма част от информацията за големи разработки, да изследват тези модели, допълнително демократизирайки достъпа в тази важна, бързо променяща се област“, ​​компанията подчертава.

Известно е също, че Google все още тества собствения си  AI бот Bard , за да го отвори за потребителите.

Технически експерти казват, че въвеждането на такава технология от големи корпорации може да сигнализира за преход към чатботове директно в бизнес процесите, както и за предстоящата поява на много вариации на подобни инструменти в публичното пространство.