Невронните мрежи вече помагат в дизайна и видео продукцията , AI в процес на разработка , ML се използва в индустрията . Какво определя тенденциите в маркетинга?

1. Визуализация на базата на изкуствен интелект

Невронните мрежи отдавна помагат на търговците в тяхната работа. През 2020 г. се появи технологията GPT-3 от Open AI. С негова помощ можете да пишете заглавия и кратки текстове (и дори поезия и проза, ако е необходимо), да създавате скриптове на езици за програмиране за решаване на проблеми с анализа. 

Интелигентните алгоритми, базирани на изкуствен интелект, могат: 

 • предложете как най-добре да коригирате офертите за контекстно рекламиране, 
 • препоръчайте към каква друга аудитория да насочите рекламите.

Използването на изкуствен интелект и машинно обучение за създаване на визуални обекти в творческите индустрии се използва активно през последните 2-3 години. Например, реклама с помощта на deepfake – изображението на Georges Miloslavsky – беше пусната от Sber още през 2020 г. 

Но 2022 г. е белязана от  бум на рекламните deepfakes .

Използването на технологии с изкуствен интелект за визуализация не спря дотук. Компаниите все повече започват да прехвърлят задачите на илюстраторите и уеб дизайнерите към невронни мрежи. 

Например, Samsung повери на невронната мрежа изобразяването на банери за социалните мрежи на цяло европейско подразделение. Благодарение на това компанията успя да спести пари от договарящи агенции.

Има случаи, когато невронните мрежи рисуват по-сложни обекти за бизнеса, например уеб страници. И доста задоволително качество. 

Може би в бъдеще компаниите по-често ще предпочитат изкуствения интелект пред специалистите в рутинни задачи:

 • рисуване на банери, 
 • създаване на кратки текстове и кратки видеоклипове.

2. Технологии за разпознаване на изображения

Визуалното търсене набира скорост от края на 20-те години. През 2019 г. всяко четвърто търсене в интернет е било за изображения. 

Визуалното търсене подобрява : 

 • броят на прегледите на продукта с 48%, 
 • броят на повторните посещения – със 75%,
 • средна изкупна цена – с 11%.

Визуалното търсене отдавна се е настанило в смартфоните на потребителите. Например Google Lens („Google Lens“) ви позволява да:

 • качвайте снимки или правете снимки в приложението и след това намерете подобни изображения,
 • превод на текст от изображение,
 • намиране на страници в интернет за обекти, подобни на това, което потребителят е качил или снимал.

За маркетолозите и собствениците на бизнес визуалното търсене като технология е интересно преди всичко с тази последна опция – възможността да намерите продукт по снимка. Потребителят може да търси всеки заснет обект в Google и ако вашият продукт попадне в резултатите от търсенето, веднага ще получите потенциален купувач.

През 2018 г. Google Lens вече можеше да разпознава над един милиард обекта. През 2022 г. услугата е използвана повече от 8 милиарда пъти. Технологията не се използва само от Google. 

Алгоритмите за визуално търсене се внедряват активно в техните платформи от големи социални услуги, търговци на дребно и пазари: 

 • Pinterest (Pinterest Lens, появи се през 2015 г., две години по-рано от подобна услуга на Google), 
 • Snapchat (търсене с камера), 
 • eBay (търсене на изображения). 
 • Клиентите на Asos могат да правят покупки с помощта на изображения – за това онлайн магазинът е внедрил технологията Asos Style Match .

Потребителите харесват визуално търсене:

 1. Не е необходимо да въвеждате текст, можете просто да добавите снимка;
 2. По-лесно намиране на желания продукт, точно като обекта от качената снимка;
 3. Спестява време за проучване на асортимента.

Особено си струва да се обърне внимание на технологията за бизнеса с електронна търговия: правете повече снимки на продукти и работете върху качеството на изображението.

3. Технология за разпознаване на реч

Според Statista глобалният пазар на разпознаване на реч ще нарасне от $10,7 милиарда през 2020 г. до $27,16 милиарда до 2026 г. при CAGR от 16,8%.

Разпознаването на реч се развива активно в областта на гласовото търсене.

Интересът на потребителите към този тип търсене се дължи на лекотата на използване: ръчното въвеждане на заявка за търсене отнема повече време, отколкото питането на Alice. Според Ceros 27% от хората по света вече използват гласово търсене на мобилни устройства. 

Гласът е предпочитаният метод за търсене от младите хора. 

За търговците и собствениците на фирми гласовото търсене е интересно преди всичко от гледна точка на оптимизацията на сайта за търсачки. 

Ако харесвате алгоритмите за търсене, можете да станете единствената компания, която влезе в резултатите от търсенето за потребителя чрез гласова заявка. 

Гласовото търсене е особено интересно:

 • фирми, чиято дейност е свързана с конкретно място – клиники, салони, автосервизи;
 • сайтове със съдържание – блогове, агрегатори и услуги за доставка, таксита.

Разпознаването на реч като технология намира приложение в областта на контрола на качеството на услугата. 

Например услугите за анализ на речта дешифрират речта в аудиозаписи и я превеждат в текст; Roistat също предлага тази технология. Спестява време за прослушване на всички обаждания и помага за навременното откриване и разрешаване на конфликти с клиенти.

4. Разпознаване на лица

Разпознаването на лица си проби път в маркетинга сравнително наскоро. Технологията се използва например във физически търговски обекти:

 • за персонализиране на клиентското изживяване,
 • анализ на заетостта и проходимостта на институциите,
 • изчисляване на средното време за вземане на решение за покупка,
 • анализ на настроенията и поведението на купувачите.

През 2021 г. беше оценен пазарът на разпознаване на лицана 4,45 милиарда долара с общ годишен темп на растеж от 15,4% до 2028 г., според grandviewresearch. Търговията на дребно и електронната търговия представляват 21% от тези приходи.

Технологията за разпознаване на лица помага да се правят по-добри препоръки към клиентите и да се увеличат продажбите. 

Например калифорнийският бутик за дрехи Ruti внедри своя собствена система за препоръки, базирана на разпознаване на лица и изкуствен интелект. 

Когато клиент влезе в магазина, компанията може да го разпознае по камери и да използва информация за него от CRM системата: 

 • неговите размери, 
 • предпочитания за облекло, 
 • скорошни покупки, 
 • дали е редовен клиент. 

Анализирайки тези данни, технологията автоматично избира пет или шест елемента от най-новата колекция, заедно с изображения и препоръчителни размери. Продавачът може бързо да ги намери и да ги занесе в пробната.

Разпознаването на лица е приложимо не само офлайн. Технологията може да обогати възможностите за насочена и персонализирана реклама. 

Например през 2018 г. Ashmanov and Partners експериментираха с тази функция, за да научат невронната мрежа да разпознава потребители на VKontakte, които носят очила, от снимки. Целта на експеримента е да се съберат по-добри аудитории за таргетиране. 

За обучение на невронната мрежа са използвани 263 хиляди акаунта. Тестването показа, че рекламните кампании върху аудитории, събрани с помощта на невронна мрежа, работят по-добре тук, отколкото при насочване, събрано по обичайния начин.

В бъдеще разпознаването на лица може да подобри персонализирането на рекламите, например данните могат да се използват за избор на оферта и нейния формат на представяне:

 • относно възрастта 
 • пол, 
 • настроенията на купувачите. 

Въпреки рисковете от деанонимизация и изтичане на данни, потребителите ценят личните препоръки и са готови да се върнат към онези марки, които вземат предвид техните характеристики и предпочитания.

5. Използване на данни за местоположението на потребителя

Към 2022 г. пазарът на геолокация беше оцененна $16,09 милиарда със среден годишен темп на растеж от 15,6% до 2030 г.

Според Lawless Research 84% от търговците използват данни за местоположение в своите маркетингови и рекламни стратегии, а 94% планират да ги внедрят в бъдеще. 

Накарайте изкуствения интелект да се учи и подобрява, като изберете онлайн курсове в каталога с курсове за машинно обучение.

Технологията отдавна позволява на бизнеса да изпраща съобщения (SMS, push) до потребители, които попадат в определена зона. Сега възможностите са разширени: данните за геолокацията на потребителите се натрупват и комбинират с друга информация от CRM. 

Компанията може: 

 1. Изчислете честотата на посещение на търговски обекти;
 2. Поддържайте статистика на покупките от потребителите;
 3. Разберете какъв процент от посетителите си тръгват, без да купят нищо. 

Такива анализи могат да бъдат търсени за точки на продажба – магазини за дрехи, електроника и домакински уреди.

Резултати

Използването на нови технологии може да бъде начин за оптимизиране на разходите и подобряване на маркетинговите резултати:

 • Базираните на AI решения ще могат да поемат създаването на прости рекламни послания;
 • Визуалното търсене ви позволява да получите повече топли клиенти, ако се грижите за висококачествения визуален дизайн на продуктите на сайта;
 • Гласовото търсене набира популярност, особено сред младата аудитория, компетентната оптимизация на сайта за гласови заявки ще помогне да се увеличи количеството целеви трафик от търсенето;
 • Разпознаването на лица и използването на данни за геолокация отваря нови възможности за персонализиране на марките .