Google официално обяви пускането на чатбот с изкуствен интелект. Проектът Bard е базиран на езиковия модел LaMDA.

В официалния блог на Google се появи съобщение за нов продукт, който трябва да бъде отговорът на популярния чат бот ChatGPT . Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай описва Bard като „експериментален интерфейс за разговор с изкуствен интелект“. Чатбот може да отговаря на потребителски заявки и да води смислен разговор с тях.

Според Pichai, когато генерира отговори, Bard ще разчита на информация от интернет – на теория това може да бъде сериозно предимство в сравнение с ChatGPT, който се обучава на остаряла база данни и не може да предостави на потребителите актуална информация по някои въпроси .

 

.Скриншот интерфейса Bard от Google

Скриншот интерфейса Google Bard

В анонса проектът е описан като инструмент за творчество и стартова площадка за опознаване на света. Като пример за приложение за чатбот, Бард помага да се обясни космическият телескоп Джеймс Уеб на 9-годишно дете.

На първия етап само част от потребителите ще могат да изпробват инструмента, но през следващите седмици Bard ще стане достъпен за по-голям брой хора. Съдейки по наличните екранни снимки на интерфейса, Bard ще бъде вграден в съществуващото приложение Google Assistant.

По-рано през февруари компанията майка на Google Alphabet отчете разочароващи финансови резултати за четвъртото тримесечие. Според доклада печалбите на Alphabet са намалели с повече от една трета. Bard е опит да се поправи ситуацията, като се конкурира с чатбота ChatGPT, който само за два месеца се превърна в най-бързо развиващото се приложение в историята.