През 2023 г. търсенето на цифровизация ще продължи. Следователно предоставянето на дигитални продукти и услуги ще остане перспективно направление за правене на бизнес. 

Наталия Магидей, управляващ директор на Sberbank за работа със стартиращи компании, и Александър Морозов, основател и главен изпълнителен директор на Geerafe Digital Products Laboratory, смятат  AI (изкуствен интелект) за най-подходящата ниша.

„Използването на изкуствен интелект дава възможност да се повиши ефективността на процесите средно 5-7 пъти. Основната тенденция в развитието на изкуствения интелект сега е така нареченият 3M: мултимодалност, многозадачност и многоезичие“, подчерта Наталия Магидей.

Според Морозов руснаците все още не са осъзнали мащаба на въвеждането на ИИ в ежедневието. И тук има страхотни възможности за бизнес.

На второ място сред анализаторите е посоката EdTech . Александър Морозов прогнозира недвусмислен растеж на индустрията през следващите години, както по отношение на обема на пазара, така и по отношение на качеството на самите услуги. Той смята, че те ще станат по-интерактивни, а степента на автоматизация на процесите в рамките на такива услуги също ще се увеличи.

Наталия Магидей отбеляза, че има и нарастващо търсене на технологии за потапяне, използващи AR/VR и решения за обучение на деца.

Две ниши бяха на трето място по уместност: Морозов избра  AgroTech , а Наталия Магидей –  MarTech . Ръководителят на Geerafe обясни това с факта, че иновациите продължават да навлизат в селското стопанство. Потребителите на такива продукти започват да разбират “необходимостта от въвеждане на нови технологии за повишаване на собствената им ефективност”. 

Наталия Магидей спря на MarTech, тъй като броят на рекламните канали и инструментите за анализ е намалял, така че са необходими нестандартни решения за повишаване на ефективността на тези, които остават в арсенала. Например тенденцията за дигитална външна реклама продължава да се развива, включително 3D, услуги за анализиране на мрежовата активност на потребителите и автоматизирани решения за дигитален маркетинг.

Анализаторът на Sber посочи още две ниши – технологии за метавселената и Web3.0 . Тези решения станаха популярни сравнително наскоро и все още нямат силни играчи. „Корпорациите се интересуват от възможности за още по-сигурно съхранение на данни и нови формати за отдалечено взаимодействие с потребителите, но има малко стартиращи компании, които биха могли да предложат силно развитие в тези области“, каза Наталия Магидей.

Роман Горбан, генерален директор на корпоративните игри, също смята ИТ сектора за най-подходящ, особено след като държавата се интересува от развитието на индустрията, както се вижда от различни мерки за подкрепа. 

Според него няма значение какво точно бизнесът планира да стартира в тази ниша, тъй като актуални ще са ИТ агенцията, приложението и HR в ИТ сферата.

„Важно е да не разтягате развитието на дигитален продукт за дълго време, а да намерите решения, които са подходящи тук и сега. Например, сега има търсене на приложения за управление на камери за видеонаблюдение, както и проекти на руски социални мрежи за заместване на блокирани ресурси“, каза Роман Горбан.

През 2023 г. тези предприемачи, които преразгледат подхода към организацията на бизнеса, ще се радват на успех – те ще могат да покажат мобилност и адаптивност, способност за бързо вземане на решения и пренасочване на ресурси. За технологичните стартъпи в този смисъл ще бъде по-лесно, като правило това е бизнес, в който няма високи оперативни разходи, сложни вериги за доставки, голям персонал и сериозни наеми, заключи Наталия Магидей.