„Перфектният“ плейлист понякога трябва да се сглобява буквално, добавяйки една песен наведнъж в продължение на няколко години. За щастие AI, който се превърна в наш основен помощник в много области, сега прави тази задача по-лесна. PlaylistAI е ново приложение, базирано на технологията OpenAI, което генерира плейлисти въз основа на потребителски заявки и техните музикални предпочитания.

За да създадете плейлист, трябва да свържете PlaylistAI към Spotify или Apple Music. След това въведете заявка, като „музика в стил Лейди Гага“, „популярни песни от 80-те“ и „дъждовни вечерни песни като Bon Iver“. След това инструментът ще предложи списък с изпълнители, които можете да редактирате според вашите предпочитания. Готовият плейлист автоматично се прехвърля в Spotify или Apple Music.

„Преглеждането на плейлисти в Spotify е като превъртане през алгоритмична емисия на социални медии, която предлага това, което смята, че искате“, казва разработчикът на PlaylistAI Брет Бауман.

Накарайте изкуствения интелект да се учи и подобрява, като изберете онлайн курсове в каталога с курсове за машинно обучение.

Музикалните платформи са склонни да правят заключения за нашите вкусове въз основа на много предположения. По-конкретно, Spotify препоръчва музика въз основа на вашата история на слушане.

В същото време PlaylistAI дава възможност на потребителите поне частично да управляват този процес, както и, според Бауман, „да откриват нова музика и изпълнители, които не са непременно най-популярните“.

За да подобрите резултата, можете да посочите жанр или изпълнител като насока. „Колкото по-подробна е [заявката], толкова по-добре“, казва Бауман.

Например, за заявката „малко известна класическа музика“, AI ​​предлага да слушате „Für Elise“, едно от най-известните произведения на Бетовен. Ако посочите подробно описание („класическа музика от епохата на романтизма, като Шуберт, Шопен и Лист“), тогава резултатите ще бъдат по-подходящи.

В момента PlaylistAI предлага доста прост интерфейс. В най-новата версия на приложението можете да редактирате заявката, ако не харесвате предложените резултати. Ако обаче изборът на песен е завършен и плейлистът е експортиран в Spotify, няма да можете да се върнете назад и да направите промени.

С течение на времето Бауман иска да внедри GPT-3 в услугата, така че взаимодействието с AI да прилича повече на разговор. Например, приложението може да бъде помолено да „направи плейлиста по-танцуващ“ и „да премахне този изпълнител“.