Традиционната психотерапия е скъпа и не винаги е възможно веднага да се намери подходящ специалист. В резултат на това хората започнаха да „ходят на консултации“ с чатботове по-често. Според някои потребители на Reddit, ботовете са им помогнали да се справят с наранявания и да подобрят комуникационните си умения.

Казваме какво мислят експертите по този въпрос и защо AI не е алтернатива на истинската терапия.

Спестяването на пари не е единствената причина хората да се обръщат за помощ към чатботовете. Потребителите също хвалят тяхната достъпност и отбелязват, че им е удобно да взаимодействат с тях.

Един сътрудник на Reddit пише: „Като човек, който е имал много посещения за психично здраве през живота си, намерих [ChatGPT] за изключително полезен, много повече от много от хората, с които съм общувал.“

„В САЩ сесиите за коучинг и терапия обикновено започват от $90, а с ChatGPT те са достъпни безплатно“, каза Арнолд Трин, предприемач и търговец, в един от своите видеоклипове в YouTube. „Разбира се, това няма да замени истинския терапевт, но идеално имитира преживяването.“

Според политиката на OpenAI, разработчика на ChatGPT, технологията не трябва да се използва за диагностициране на здравословни проблеми и да се правят препоръки за лечение. „Моделите OpenAI не са конфигурирани да предоставят здравна информация“, се посочва в политиката.

Много специалисти по психично здраве предупреждават, че чатботът не е заместител на разговора с психолог. Терапевтът Даниела Марин твърди, че само специалист може да състави индивидуален план за лечение и да го актуализира с напредването на пациента.

„ChatGPT изглежда се справя добре с отговорите на актуални въпроси. Той върши чудесна работа с предоставянето на информация за основните възможности за лечение“, казва брачният и семеен терапевт Ема Макадам. В същото време, добавя тя, за разлика от истинския човек, AI не може да предложи подкрепа и мотивация.

Сега, според главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, ChatGPT е „ужасен продукт“ и потребителите, които се обръщат към него за помощ, действат на собствен риск.

Въпреки това някои специалисти виждат технологията като полза както за клиентите, така и за себе си. „Радвам се да използвам AI като допълнителен инструмент и генератор на информация, за да насърча мозъка си да мисли извън кутията“, казва Марин.

„Ако не можете да говорите с истински човек посред нощ, това може да е отправна точка“, каза Моника Блум, клиничен директор на Центъра за надежда. „Не тази, в която можете да получите препоръки и да ги следвате, а тази, в която можете да започнете да измисляте как да продължите.“