Пазарът на рисков капитал все още не се е възстановил до нивото от 2021 г., но това не пречи на инвеститорите да инвестират милиарди в следващата ярка новост – AI. На пазара е признато, че е необходима повече надлежна проверка, за да се избегне повтарянето на историята на FTX и да се изостави синдромът на пропуснатите печалби. Когато обаче става дума за изкуствен интелект, спонсорите бързат да пишат чекове.

Големи пари

  • Само миналия месец Microsoft потвърди, че се е съгласила на „многогодишна инвестиция в милиарди долари“ до 10 милиарда долара в OpenAI, стартъпа зад ChatGPT и DALL-E.
  • Седмица по-късно избухна новината, че базираният в Сан Франциско конкурент на ChatGPT Anthropic е получил 300 милиона долара от Google, с което общата оценка на компанията достигна 5 милиарда долара.
  • Само миналата седмица беше разкрито, че базираната в Торонто AI платформа Cohere, която се конкурира с OpenAI, води преговори с инвеститори за набиране на стотици милиони долари в кръг, който може да доведе до оценката на стартъпа до 6 милиарда долара.
  • Други компании като Asimov и Metagenomi, които използват AI в биотехнологиите, както и базираният на AI преводач DeepL, наскоро затвориха над $100 милиона в кръгове.

Това са впечатляващи числа, особено на пазар, който значително се охлади през последните 12 месеца. Но манията по AI не показва признаци на забавяне. Нищо ли не ви напомня?

AI: познат сценарий 

Точно преди една година – пазарът просто показваше признаци на напрежение – Web3 и криптовалутите бяха в своя пик.

В 1 кв. През 2022 г. стартиращи фирми от тази област затвориха 29 кръга на инвестиции за $100 млн. Ето някои от най-големите.

  • Базираната в Бруклин стартираща компания за софтуер за децентрализиран протокол ConsenSys затвори кръг от $450 милиона с оценка от над $7 милиарда.
  • Базираната в Маями Yuga Labs — стартиращата компания зад NFT колекцията за Bored Ape Yacht Club — затвори начален кръг от $450 милиона, воден от крипто фонд a16z.
  • Индийската Polygon Technology, блокчейн платформа на ethereum, затвори кръг от $450 милиона със Sequoia Capital India, повишавайки оценка от $13 милиарда.
  • И, разбира се, FTX и FTX US набраха 400 милиона долара при оценки съответно от 32 милиарда и 8 милиарда долара.

Това се случва през цялото време в индустрията за рисков капитал. Няколко големи кръга водят до още по-големи кръгове и изведнъж инвеститорите не могат да спрат да пишат чекове толкова бързо, колкото могат да се движат ръцете им.

Съвсем наскоро станахме свидетели на големи начинания в области като HR (когато технологичните компании все още наемаха, а не уволняваха) и логистика.

В миналото „големи данни“, „машинно обучение“ и множество акроними за киберсигурност са привличали вниманието на рисковите капиталисти – и са им правили много пари – само за да изчезнат.

След като ChatGPT и DALL-E се появиха, един скептик би се запитал: защо инвестициите в AI скочиха рязко през последните няколко месеца и как VC ще видят коефициентите, които искат от излизане при такива оценки? Къде беше всичко това, да речем, само преди 12 месеца? Излиза, че тогава технологията все още не е била развита, но сега е достигнала зрялост?

Частни и публични инвеститори

Но на частните пазари, за разлика от публичните пазари, рядко виждате скептицизъм. Миналата седмица, когато инвеститорите се втурнаха на частния пазар с двата крака, може би видяхме колко колебливи и неспокойни са публичните инвеститори относно новата мания по изкуствения интелект.

Alphabet, компанията-майка на Google, загуби 100 милиарда долара пазарна стойност, след като нейният инструмент Bard неправилно отговори на въпрос.

Разбира се, това не е най-добрият момент за екипа на Google AI. Той също така показва колко уязвимо е доверието на публичните инвеститори в сравнително нов технологичен инструмент, поне в новите му случаи на употреба.

Това не означава, че AI няма реални благоприятни фактори. Може да се спомене демократизацията на технологиите и фактът, че напредъкът в компютърните технологии направи изкуствения интелект по-добър и по-ефективен.

От друга страна, може да се твърди, че децентрализираните финанси и Web3 също не отиват никъде, въпреки намаляващите оценки в този сектор.

Въпреки това, почти всеки стартиращ бизнес сега използва фразата „изкуствен интелект“ в описанието си – както каза един от основателите на стартиращ еднорог, би било глупаво да не направим това.

И в момента всички инвеститори и компании искат да участват в следващата гореща сделка с ИИ, въпреки че не всички от тези стартиращи фирми са ясно разграничени и огромните скокове на цените ще затруднят рисковите капитали да генерират печалбите, необходими за успешно излизане.

Може би резултатът ще бъде благоприятен, но последните истории могат да послужат като добро предупреждение.