Google планира да направи работата на своята търсачка по-привлекателна за по-младата аудитория. Компанията се подготвя да въведе нов облик и усещане, които интегрират TikTok видеоклипове, публикации в социални медии и базирани на AI отговори на чатботове.

За плановете на корпорацията съобщава WSJ, позовавайки се на фирмени документи и източници, запознати с въпроса. Отбелязва се, че Google иска да избяга от така наречения формат „10 сини връзки“ и да направи търсачката по-„визуална, удобна, персонализирана и човешка“.

По този начин компанията иска да даде на потребителите “повече от отговори” на заявките и помощ, дори “когато няма правилен отговор”.

Предполага се, че при поискване видеоклипове и публикации от социалните мрежи ще се показват в резултатите от търсенето. Например, отговорът на въпрос може да бъде представен и във видео формат TikTok.

Очаква се новите функции, които ще позволят на потребителите да взаимодействат с програмата AI с кодово име Magi, да бъдат представени съвсем скоро – на конференцията Google I/O 2023, която започва на 10 май.

Говорителка на корпорацията потвърди пред WSJ, че Google се фокусира върху дългосрочен подход за промяна на услугата, който включва интегриране на AI и визуални функции.