OpenAI, собственикът на популярния чатбот ChatGPT, планира да събере 200 милиона долара през 2023 г. и 1 милиард долара през 2024 г., установи Reuters. Изследователската компания, съоснована от Илон Мъск и инвеститора Сам Алтман и подкрепена от 1 милиард долара от Microsoft, говори за плановете за бизнес развитие на среща с инвеститори

Компанията за изкуствен интелект OpenAI, включително популярния чатбот ChatGPT, който създава текст и изображения при поискване, планира да събере до 200 милиона долара през 2023 г. и 1 милиард долара през 2024 г. Това съобщава Reuters с позоваване на трима събеседници, запознати с представянето на OpenAI пред инвеститорите.

ChatGPT се основава на така наречения голям езиков модел, обучен върху текстови данни, за да отговаря на заявки като човек. Подобна технология, създадена от Google, накара един от нейните инженери да каже тази година, че софтуерът е интелигентен. Сред съоснователите на компанията са Илон Мъск и инвеститорът Сам Алтман, сред инвеститорите са Microsoft с подкрепа от 1 милиард долара.

Представител на OpenAI отказа да коментира финансовите резултати и стратегията на компанията. Компанията, която започна да произвежда комерсиални продукти през 2020 г., заяви, че нейната мисия е безопасно да усъвършенства изкуствения интелект (AI). Според един от събеседниците на агенцията OpenAI наскоро беше оценена при вторична продажба на акции на $20 млрд. Алтман, главен изпълнителен директор на компанията, нарече оперативните й разходи „зашеметяващи“.

Според уебсайта на компанията, OpenAI таксува разработчиците, които използват нейната технология под лиценз, около $0,01 или повече за генериране на 20 000 думи текст и около $0,04 за създаване на изображение при поискване. Стартъпи, включително Synthesia и Jasper, за които техните уебсайтове казват, че разчитат на технологии OpenAI, са привлекли компании от Fortune 500 да използват техните базирани на AI инструменти за създаване на видео и текст. Разработчиците на приложения могат да се възползват финансово, ако технологии като OpenAI се превърнат в стока, каза Алън Коуен, главен изпълнителен директор на изследователския стартъп Hume AI и бивш изследовател на Google.

Президентът на Microsoft Брад Смит каза пред Reuters, че AI напредва по-бързо, отколкото мнозина прогнозираха. „През 2023 г. ще видим успехи, които хората очакваха едва през 2033 г. преди две години. Това ще бъде изключително важно не само за бъдещето на Microsoft, но и за бъдещето на всички“, каза той. Microsoft обмисля увеличаване на дела си в компанията тази година, казаха други два източника пред Reuters. Компанията се надява да стимулира бизнеса в облака на Microsoft, тъй като все повече фирми използват AI.

Сред тези, които създават приложения, базирани на технологиите OpenAI, е Jasper. Той заяви, че е наел 80 000 търговци, за да създават реклами, имейли, блогове или друго съдържание с неговия софтуер. Очаква се компанията да удвои приходите си до около 80 милиона долара през 2022 г., каза източник, запознат със ситуацията, каза Ройтерс.