Днес ние консумираме повече от всякога много информация и става все по-трудно да я запазим в паметта. На помощ идват различни инструменти, които помагат за запазване на съдържание и ви напомнят за него, когато е полезно. Журналистът Shubham Agrawal реши да тества подобно приложение върху себе си и обсъди ефекта с експерти. Публикуваме превод на неговия текст от Business Insider.

Наскоро почувствах, че паметта ми изневерява. Беше късен следобед и съдейки по хронологията ми на сърфиране, бях прочел дузина новинарски статии, много съобщения в Slack, няколко теми в Twitter и куп бележки за следващата задача. И по някаква причина не можах да си спомня повечето от тази информация. Бих могъл да възпроизведа прочетеното в общи линии, но ми липсваха подробностите.

В този случай нямаше нищо особено – няколко дни по-късно, в разговор с приятел, едва успях да си спомня подробности от дългата история, която бях чел за коронавируса. Тези случаи не са кризи на паметта или последствия от травма. Просто имаше твърде много шум в мозъка ми. Без значение какво или колко чета онлайн, паметта ми просто не може да го задържи дълго.

Моят мозък обаче не е виновен. Повечето хора консумират огромно количество текст всеки ден – стотици хиляди думи – така че не е изненадващо, че паметта ни не може да побере повече от няколко оскъдни подробности.

„Хората имат по-лоши спомени, отколкото си мислим, а паметта за текст като цяло е ниска“, обяснява Вирджиния Клинтън-Лизел, доцент по педагогическа психология в Университета на Северна Дакота. 

Интернет само задълбочава проблема. Четенето онлайн идва с много пречки, които пречат на мозъка да фиксира информацията, която консумира, в дългосрочната памет. Когато четем книга, фактори като броя на страниците и физическата способност да държим и обръщаме страници помагат на мозъка да създаде ментална карта на информацията, която съдържа.

Сайтовете обаче нямат такива задействания на паметта. И така многобройни проучвания показват, че участниците, които четат текст офлайн, имат по-добро разбиране, концентрация и запомняне на информация от тези, които го четат онлайн. 

В допълнение, мрежата добавя много допълнителни разсейвания – автоматично възпроизвеждащи се видеоклипове, изскачащи реклами и непрекъсната лавина от известия – които също не допринасят за задържането.

„Способността ни да обработваме входяща информация има естествени ограничения“, коментира Андрю Дилън, професор по компютърни науки и психология в Тексаския университет.

Той добавя, че когато се опитваме да обработваме много неща едновременно, „плащаме за това с нашата памет и разбиране или време“.

Друг проблем е, че хората харчат много по-малко умствени усилия за четене онлайн, защото го възприемаме като социалните мрежи – сякаш текстът трябва само да се прегледа набързо. За да може информацията да влезе в нашите структури на знания, обяснява Дилън, трябва да разпределим вниманието. „Отнема време и усилия“, казва той. 

Накарайте изкуствения интелект да се учи и подобрява, като изберете онлайн курсове в каталога с курсове за машинно обучение.

Тъй като знаем, че можем да разгледаме необходимата ни информация по всяко време – независимо дали става дума за мобилен номер или рожден ден на Джордж Клуни – е по-малко вероятно да я запомним. Често през деня търся в Google статии, които съм чел само преди няколко часа, защото не мога да си спомня повече от няколко ключови думи. 

За да се реши този проблем, през последните години се появиха десетки приложения за запазване на отметки и статии. Инструменти като Pocket и Instapaper привлякоха милиони потребители, като им предложиха начини да организират връзки и да запазят това, което искат да четат онлайн. Но управлението им е като друга скучна работа и не винаги помага да се запази информацията от тези страници.

Поради това реших да опитам една нова малко известна услуга, наречена Heyday.

Той се позиционира като помощник за AI памет и обещава да реши два ключови проблема на инструментите за четене: не изисква почти никакви усилия от потребителя и помага за по-добро запомняне на информация. Вместо да създаде каталог на прочетеното, той обеща да ми помогне да го запазя в паметта си.

След три седмици употреба го намерих за ефективен, но открих недостатък: такъв инструмент може да влоши биологичната памет с течение на времето. 

Нова памет

Основан през 2021 г., Heyday е проектиран да функционира като памет – инструментът обработва всичко, което четете на заден план, и извлича информация, когато е необходима. Той автоматично сканира всичко, което потребителят преглежда в браузъра: уеб страници, Google Документи, публикации, Slack разговори и туитове.


След това сортира всичко в категории въз основа на темата или колко време е отделено за нея. След като информацията е в директорията, тя предоставя динамични предложения до резултатите от търсенето или в самите статии, за да ви помогне да си припомните това, което вече сте прочели.

След като инсталирах разширението на браузъра, Heyday започна да сканира всичко, което прочетох. След като събра достатъчно, започна да ми показва какво чета. Когато потърсих „Илон Мъск“, за да видя новини за това как изпълнителният директор на Twitter блокира журналисти, приложението представи списък със свързани връзки от моята история с резюме до резултатите.

В този случай Heyday показа текст от бюлетина на един журналист, туит за това как Мъск го нападна в чат на Spaces и профил на друга социална мрежа, към която хората се стичаха.

Този списък веднага ми помогна да си спомня какво вече съм търсил по темата и добави към търсенето полезно съдържание, което ми помогна да управлявам по-добре времето си.

Екранна снимка на подсказките на Heyday до резултатите от търсенето с Google за Илон Мъск

Екранна снимка: Shubham Agarwal / Heyday

Когато чета статия, Heyday също подчертава ключови думи, за които съм чел в миналото, и когато задържа курсора на мишката върху тях, приложението ми каза повече за тази тема въз основа на това, което прочетох.

Докато инструментът за браузър на Heyday действа като помощник, неговата уеб версия е като статично представяне на моята онлайн памет. Той организира цялото гледано съдържание в категории: видеоклипове, туитове, изследователски доклади и т.н.

Тъй като този инструмент за търсене разбира естествения език, бих могъл да напиша точна заявка като „статии за блокиране на Илон Мъск“ и да не се притеснявам за правилния синтаксис и ключови думи.

Освен това, ако имаше статии в моята хронология на търсенето, които особено харесвах, бих могъл да помоля Heyday да ги запази в отделна папка „любими“ или „рецепти“ и следващия път, когато намеря подобен материал, приложението автоматично ще препоръча запазването му в тази папка. 

Екранна снимка на уебсайта Heyday, показващ различни папки със съдържание

Екранна снимка: Shubham Agarwal / Heyday

Един от потенциалните недостатъци на Heyday е, че той събира огромно количество данни за потребителя и неговата история на сърфиране. Но Самиур Рахман, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа, казва, че данните са криптирани и бизнес моделът не зависи от продажба на потребителски данни или реклама. Компанията печели месечен абонамент от $19 за използване на приложението.

Въпреки че абонаментът помага за защитата на данните ми, високата цена ограничава аудиторията за този инструмент до хора като изследователи или журналисти, които го използват често и могат да оправдаят разходите. 

Друго ограничение на инструмента е, че приспособлението за търсене често отнема няколко секунди, за да се появи до моите резултати от търсене. И въпреки че никога не пропуска това, което чета, алгоритъмът на Heyday понякога не разбира съдържанието на връзката и контекста, което води до това, че статиите, от които имах нужда, не се появяват.

Въпреки това, през моите 3 седмици на използване на Heyday, постоянно чувствах, че инструментът има значително влияние върху това колко мога да си спомня – и експертите, с които говорих, можеха да обяснят това. 

Новата информация влиза в първата „крива на забравяне“ в нашата памет и голяма част от нея се изплъзва, ако не отделим време да повторим материала. Дилън обяснява, че препрочитането или повторението е от решаващо значение за по-доброто запомняне на новата информация. Постоянното излагане на една и съща информация може да бъде много полезно за подобряване на паметта, казва той.

По същия начин, казва Клинтън-Лизел, като правим връзки между обекти или теми, ние естествено подобряваме разбирането и паметта. Той добавя, че ако инструмент като Heyday помага да правим връзки по време на четене, той трябва да ни помогне да помним по-добре. 

Сам се уверих в това. 

Промяна на фокуса

Рахман казва, че крайната цел на Heyday като асистент на паметта е да „увеличи креативността на хората“. Той вярва, че ако мозъкът бъде освободен от задачата да кодира и извлича спомени, той ще има повече свобода да „се фокусира върху това, в което човешкият мозък е особено добър – мислене, творчество и анализ“.

Heyday не е единственият проект в тази област. Денис Ксу, съосновател на Mem AI, самоорганизиращо се работно пространство, иска да помогне на мозъка да запаметява различни части от информация, така че да отнема по-малко усилия и да не съхранява необработени данни, които са лесни за гледане. Стартъпът вече получи поддръжка за Open AI.

Целта на Mem AI е да позволи на хората да се съсредоточат върху творческата работа и да запомнят лични подробности като лицето на любим човек.

„Мисля, че това е по-достойно използване на мозъчната памет, отколкото, например, съхраняването на датите на битката при Аламо в нея“, казва Xu. 

Rewind, стартъпът, който събра 10 милиона долара в кръг, ръководен от Andreessen Horowitz миналата година, каза, че неговата „дългосрочна визия е да даде на хората перфектната памет“. Превъртането назад улавя всичко, което гледате на вашия компютър, и създава времева линия на вашите дейности, което ви позволява просто да търсите факти и разговори, вместо да ги помните или да губите време в търсене в различни приложения.

От друга страна, Personal AI иска да клонира ума ви, като създаде виртуален „втори мозък“ с всичките ви спомени и данни. 

Въпреки това, ако редовно започнем да възлагаме работата на паметта на интернет инструменти, ще еволюира ли нашата биологична памет, за да стане остаряла? Вече имаме доказателства, че интернет влошава паметта, защото не чувстваме нужда да помним неща, които можем просто да „търсим в Google“.

Личният говорител на AI Джонатан Бикоф смята, че това не е непременно лошо нещо. Той очаква, че с подкрепата на технологиите умът ще бъде по-мощен и надежден, отколкото е сега.

„С помощта на AI хората могат да се наслаждават повече на живота, да се чувстват по-спокойно със забравата и да се научат как да вплитат изкуствения интелект в ежедневието“, казва Бикоф. 

Въпреки че все още няма консенсус относно биологичната еволюция на нашата памет, Дилън смята, че степента, до която интернет и цифровият достъп правят паметта остаряла, поне за някои хора, е интересна.

„Защо да учиш стихотворение наизуст, когато можеш да го отвориш, когато ти трябва? Какъв е смисълът да изучавате математически таблици, когато можете просто да попитате гласовия си асистент за отговора? Умът ни, подобно на тялото ни, има ли нужда от упражнения, за да функционира правилно? Мисля, че има известна истина в това“, казва той. 

Трудно е да не се съглася с него. Когато използвах Heyday, постоянно се изненадвах от броя истории, които вече бях забравил в уиджетите. Това ми напомни колко много информация, която чета, убягва на мозъка ми.

Въпреки че Heyday е ефективен при запълването на празнина в ограничената ми памет чрез улесняване на изследванията, притеснявам се, че разчитането на този инструмент ще влоши паметта ми още повече. Но предвид нарастващото количество текст, който четем онлайн, може да сме преминали точката, от която няма връщане.

Съвременният свят изисква от нас да консумираме огромно количество информация, а нашата биологична памет просто не е в състояние да запомни всичко това. Така че вместо да играете безнадеждна игра, можете да използвате Heyday като разширение на паметта. И поне за мен това приложение ще остане за дълго време.