Почти половината (49%) от служителите на Microsoft са предпазливи за работата си поради развитието на изкуствения интелект (AI), пише Gizmochina, позовавайки се на доклад на компанията.

В същото време документът се фокусира върху потенциала на AI за опростяване на работата и намаляване на цифровия дълг.

Цифровият дълг е огромен поток от имейли, на които служителите нямат време да отговорят, множество срещи и известия, които изискват обратна връзка. Според проучването служителите отделят до 57% от работното си време за всичко това. Така остават твърде малко ресурси за творческия аспект на дейността. 

Според резултатите от проучването 64% ​​от служителите се опитват да отделят време за основната си работа и отговорности. Това води до намаляване на тяхната креативност и се отразява негативно на бизнеса като цяло.

68% от анкетираните се оплакват, че поради постоянните срещи, проблемите с координацията в работните чатове и необходимостта от търсене на информация, работният ден става по-натоварващ.

Компанията вярва, че изкуственият интелект може да оптимизира редица процеси, така че служителите да могат да се фокусират върху иновациите и стратегическото мислене.

По-рано най-голямата инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира , че развитието на ChatGPT и AI като цяло може да засегне до 25% от работните места в развитите икономики.