Microsoft ще разработи отделен софтуер, който ще позволи на други компании да създават свои собствени чатботове, подобни на ChatGPT, казаха източници пред CNBC.

В края на януари Microsoft  обяви  многомилиардна инвестиция в създателя на ChatGPT, OpenAI. Сега компанията се готви да внедри AI технологии в своите продукти, по-специално в търсачката Bing, както и в браузъра Edge.

Според CNBC корпорацията възнамерява да се възползва максимално от успеха на чатбота OpenAi. Microsoft се е насочила към създаването на технология, която ще позволи на други компании, както и правителствени агенции и правителства, да разработват свои собствени ботове, използвайки ChatGPT.

В същото време се подчертава, че за да работи върху ново решение, компанията ще трябва да актуализира ChatGPT. Ботът беше обучен на данни до 2021 г. Според плана на Microsoft новите чатботове ще съдържат актуална информация.

Освен това клиентите ще могат самостоятелно да качват данни в своите чатботове и да подобряват своя глас.

В момента няколко технологични компании разработват аналози на ChatGPT, включително руският Yandex и китайският гигант за търсене Baidu.