Китайският гигант за търсене Baidu започна разработването на аналог на ChatGPT – многозадачен чат бот, базиран на изкуствен интелект, пише Bloomberg , позовавайки се на източници.

Baidu е на път да пусне базиран на изкуствен интелект чатбот, подобен на популярния OpenAI ChatGPT. В основата на системата ще бъде моделът за машинно обучение Ernie. Акциите на Baidu поскъпнаха с 5,8% след новината.

Според Bloomberg компанията възнамерява да пусне новото приложение още през март 2023 г. Все още няма име за него. Компанията очаква да го вгради в основните си услуги за търсене. Инструментът ще работи подобно на ChatGPT. Потребителите ще могат да получават отговори на своите въпроси в диалогов режим.

ChatGPT стана най-обсъжданият AI проект в края на 2022/началото на 2023 г. Той е многозадачен и достъпен за широк кръг потребители. Това е голям езиков модел, който е обучен на огромно количество данни и предвижда следващата дума в поредица от думи (като автоматично довършване, но в напълно различен мащаб). 

Чатботът ChatGPT работи във формат на диалогов прозорец. Интерфейсът на уеб страницата се състои само от поле за въвеждане на заявка и прозорец, където ще се покаже отговорът на невронната мрежа. Заявките могат да се въвеждат на различни езици. Възможностите на ChatGPT могат да се използват в различни области на живота, например за създаване на основен програмен код.