Виртуалните асистенти имаха повече от десетилетие, за да се наложат в ежедневието ни. Ограниченията и неудобният дизайн обаче оставиха свободна ниша – и сега тя е заета от чатботове.

Беше дъждовен вторник. В Сан Франциско ръководителите на Apple излязоха на сцената пред пълна зала и представиха 5-то поколение iPhone. Телефонът изглеждаше идентичен с предишната версия, но имаше нова функция, която цялата стая скоро започна да обсъжда: виртуалният асистент Siri.

Скот Форстал, ръководител на софтуера на Apple по това време, натисна бутона, за да извика Siri и започна да я бомбардира с въпроси. По негова молба Сири даде време в Париж, дефинира думата “митоза” и предложи списък от 14 високо оценени гръцки ресторанта, 5 от които бяха в Пало Алто, Калифорния.

„Работя в AI от дълго време и това все още ме изумява“, спомня си Форстал.

Беше преди 12 години. Оттогава хората се охладиха към Siri и нейните базирани на AI конкуренти като Alexa на Amazon и Google Assistant. Технологията до голяма степен остана същата, а гласовите асистенти се превърнаха в обект на шеги.

Днес други виртуални асистенти са в центъра на вниманието – чатботовете. ChatGPT , новият ChatGPT Plus и други подобни могат бързо да дадат импровизирани отговори на въпроси, зададени чрез чат. Хората използват ChatGPT за сложни задачи като програмиране, изготвяне на бизнес предложения и дори писане на художествена литература.

 

ChatGPT използва AI, за да разбере коя дума е следващата и се подобрява бързо. Преди няколко месеца той не можеше да пише хайку, но сега го прави без усилие. Във вторник OpenAI представи GPT-4, следващото поколение двигател, който захранва ChatGPT.

Шумът около чатботовете демонстрира как гласовите асистенти, които някога са вдъхновявали такъв ентусиазъм, са загубили преднината си в надпреварата с AI.

През последното десетилетие софтуерните продукти бяха изправени пред предизвикателства. Джон Бърки, бивш инженер на Apple, който е работил върху Siri, казва, че гласовият асистент е имал много технологични пречки, като например тромав код, който може да отнеме седмици, за да актуализира основните функции. 

Бивши служители казват, че Amazon и Google са преценили погрешно как гласовите асистенти ще бъдат използвани и инвестирани в области, които рядко се изплащат. Когато тези експерименти се провалиха, казаха те, ентусиазмът на компаниите намаля.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела каза този месец, че гласовите асистенти са „глупави като тапа“ и новият AI е водещ. Microsoft работи в тясно сътрудничество с OpenAI, като инвестира 13 милиарда долара в стартъпа и внедрява технологията си в търсачката Bing и други продукти.

Apple отказа да коментира Siri. От Google казаха, че са се ангажирали да осигурят добър виртуален асистент, който може да осигури помощ чрез телефона, както и вътре в къщи и коли. Компанията тества и чатбота Bard. Amazon каза, че ангажираността с Alexa е нараснала с 30% в световен мащаб през последната година и е оптимист за мисията си да изгради AI от световна класа.

Разнообразие от чатботове се основават на така наречените големи езикови модели – системи, обучени да разпознават и генерират текст, използвайки огромни набори от данни, събрани от интернет. Те могат да предложат думи за завършване на изречението.

За разлика от това, Siri, Alexa и Google Assistant са системи за командване и контрол. Те могат да разберат ограничен списък от въпроси и задачи като “Какво е времето в Ню Йорк?” или “Изключете светлината в спалнята.” Ако потребителят поиска нещо, което не е в кода, ботът просто ще каже, че не може да помогне.

Siri също има сложен дизайн, който може да отнеме много време за добавяне на нови функции, отбелязва Бърки, който работи върху подобряването на асистента през 2014 г. Базата данни на Siri съдържа огромно количество думи, включително имена на музиканти и имена на места като ресторанти, на почти две дузини езика.

Това я превърна в “голяма снежна топка”.

Актуализациите, прости като добавянето на няколко нови фрази към набора от данни, ще изискват възстановяване на цялата база данни, което може да отнеме до 6 седмици. По-усъвършенстваните функции, като новите инструменти за търсене, биха отнели почти година. Както обяснява Бърки, това означаваше, че Siri не е имала възможност да стане творчески асистент като ChatGPT.

 

Според бивши ръководители на Amazon и Google, Alexa и Google Assistant са предприели подобен подход, но компаниите са предположили, че ще правят пари от гласови асистенти. В същото време Apple използва Siri, за да доведе купувачите до iPhone.

След като през 2014 г. Amazon пусна съвместимия с Alexa интелигентен високоговорител Echo Echo, той си представи, че продуктът ще помогне за увеличаване на продажбите в онлайн магазина, като позволи на служителите да поръчват чрез Alexa. Въпреки това, казва бившият изпълнителен директор на Amazon, участващ в проекта, хората обичаха да питат за прогнозата за времето и да задават аларми чрез асистента и малцина го помолиха да поръча нещо.

Amazon може да е инвестирал твърде много в нов хардуер като будилници с Alexa и микровълнови фурни, които се продават на намалени цени. Някои от тях вече не се произвеждат.

Компанията също не е инвестирала достатъчно в изграждането на екосистемата. Когато Amazon стартира магазин за „умения“, който позволява на асистент да контролира аксесоари на трети страни като превключватели, за потребителите беше трудно да намерят и настроят умения за високоговорители. В същото време всичко беше заредено в App Store безплатно.

В края на миналата година Amazon уволни 18 000 души. Най-вече това засегна подразделението, работещо върху Alexa, включително висшите ръководители.

Проблемите на Amazon с Alexa може да са подвели Google.

Инженерите на Google са прекарали години в експерименти с Assistant, за да копират това, което Alexa може да направи, включително разработване на интелигентни високоговорители с гласово управление и екрани на таблети за управление на домашни аксесоари като термостати и ключове за осветление. Тези домакински продукти никога не са се превърнали в основен източник на доходи и рекламата по-късно е интегрирана в тях.

Накарайте изкуствения интелект да се учи и подобрява, като изберете онлайн курсове в каталога с курсове за машинно обучение.

С течение на времето Google осъзна, че повечето хора използват гласовия асистент само за ограничен брой прости задачи, като настройка на таймери и възпроизвеждане на музика. През 2020 г., когато Прабхакар Рагаван, главен изпълнителен директор на Google, пое ръководството на Google Assistant, екипът реши да пренасочи продукта и да го направи важна характеристика на смартфоните с Android.

През януари, когато компанията майка Google уволни 12 000 служители, екипът за домашна операционна система загуби 16% от своите инженери.

Много големи технологични компании сега бързат да пуснат своя отговор на ChatGPT.

Според експерти в бъдеще технологиите за чатбот и гласов асистент ще се слеят. Хората ще могат да контролират чатботове с реч, а тези, които използват продуктите на Apple, Amazon и Google, ще могат да искат виртуални асистенти да им помагат не само с прогнозиране, но и с работа.

„Тези продукти никога не са работили в миналото, защото никога не сме имали възможност за диалог на човешко ниво. Сега те се появиха ”, казва Аравинд Шринивас, основател на стартъпа Perplexity.