Проучване на Attractiontruth установи , че мъжете използват ChatGPT и други AI инструменти, за да подобрят изживяването при онлайн срещи. Невронните мрежи им помагат да измислят описания на профили и съобщения, които ангажират събеседниците им в разговор. В резултат на това мъжете се чувстват по-уверени при среща и общуване.

Attraction Truth е компания, която разработва AI треньор за запознанства. За целите на проучването тя интервюира около 1,4 хиляди мъже. Най-популярното приложение сред тях беше Tinder, следвано от Bumble и Hinge на второ и трето място.

Проучването показа следните резултати.

  • 20% от анкетираните – приблизително 274 мъже на възраст от 25 до 35 години – използват AI инструменти в приложения за запознанства.
  • 37% от тези, които използват AI, съобщават, че се чувстват по-уверени, когато общуват с противоположния пол.
  • 24% от използващите AI са подобрили уменията си за писане.

С помощта на AI респондентите не само пишеха описания на профили, но също така започваха разговори със „съвпадения“. Според тях в резултат на това им се отговаряло много по-често и разговорите се оказали по-интересни.

Приложенията за запознанства също виждат потенциал в технологията. Например през февруари OkCupid използва ChatGPT, за да генерира въпроси за намиране на партньори като „Интроверт ли сте или екстроверт?“, които след това добавиха към платформата.

През май, по време на разговор за приходите, главният изпълнителен директор на Tinder Бърнард Ким разкри, че иска да добави AI към приложението, за да помогне на потребителите да избират идеи за дати и да поддържат разговорите.

Някои потребители намират съобщенията, които са генерирали с AI за “страшни” и “безлични”. Но основателят на Attraction Truth Салваторе Дамиата все още вярва, че технологията има потенциала да революционизира онлайн запознанствата. 

„Тези резултати показват, че AI може да повлияе положително на света на запознанствата чрез насърчаване на по-здравословна комуникация и значими връзки“, каза той.