Съоснователят на Microsoft публикува писмо от 7 страници , озаглавено „Ерата на изкуствения интелект започна“, в което очертава своята визия за бъдещето на изкуствения интелект. Според него работата по технологиите е „толкова фундаментална, колкото създаването на микропроцесор, персонален компютър, интернет и мобилен телефон“.

Писмото беше публикувано в същия ден, в който Google пусна своя AI chatbot Bard и седмица след като създателят на ChatGPT OpenAI обяви дългоочакваната нова версия на модела GPT-4 AI.

Милиардерът също така изрази загриженост относно изкуствения интелект, включително риска хората да го използват неправилно и възможността с подобряването на технологиите да има суперинтелигентен AI, който може да „поставя собствени цели“.

В писмото Гейтс разширява тези идеи, отбелязвайки, че AI като инструмент не само ще увеличи човешката продуктивност, но и ще премахне глобалните неравенства – на работното място, в здравеопазването и образованието.

„Бялата яка е готова да ви помогне с различни задачи“

Съоснователят на Microsoft вярва, че AI може да се използва като „дигитален личен асистент“ за подобряване на продуктивността на служителите. Тъй като е интегриран в инструменти като Microsoft Office, той ще ви помогне да работите с електронна поща.

Генерираните от алгоритъм „лични агенти“ с обширни познания и данни за неговата компания и индустрия също ще се превърнат в ресурс, с който служителите могат да комуникират.

„Изчислителната мощност става все по-евтина и способността на GPT да изразява идеи все повече ще изглежда така, сякаш имате достъпен служител, готов да ви помогне с различни задачи“, пише Гейтс.

Дигитален асистент, който върши тежката работа вместо лекарите

В здравеопазването AI може да освободи медицинските специалисти от определени задачи, като попълване на застрахователни искове, управление на документация и водене на записи на посещения при лекар.

Гейтс пише, че за бедните страни, където „много хора никога не посещават лекар“, AI може да позволи на здравните специалисти да бъдат по-продуктивни с пациенти, които действително посещават. Възможно е изкуственият интелект да помогне при лечението на пациенти, които не живеят в близост до медицински заведения.

AI вече се използва в здравеопазването за анализ на медицински данни и разработване на лекарства, но инструментите от следващо поколение ще позволят прогнозиране на страничните ефекти на лекарствата и нивата на дозиране.

За културите и добитъка в бедните страни, пише милиардерът, ИИ може да помогне за разработването на адаптирани към климата семена и ваксини за добитък – особено важно „тъй като екстремното време и климатичните промени оказват още по-голям натиск върху фермерите, водещи натурално земеделие в страни с ниски доходи“ .

Учителите не могат да бъдат заменени, но ще трябва да се адаптират

Гейтс прогнозира, че през следващите 5-10 години изкуственият интелект може драматично да промени образованието. Алгоритмите ще предоставят съдържание, съобразено със стиловете на учене на учащите, както и ще идентифицират какво мотивира отделните ученици и ги кара да губят интерес към даден предмет.

AI също ще помогне на учителите да подготвят учебната програма и да оценят как учениците разбират темите.

„Дори след като технологията бъде усъвършенствана, обучението все още ще зависи от отличните взаимоотношения ученик-учител“, пише Гейтс. „ИИ ще подобри, но никога няма да замени работата, която ученици и учители вършат заедно в класната стая.“

Гейтс пише, че изкуственият интелект също трябва да бъде еднакво достъпен за всички училища в САЩ и по света, „така че учениците от семейства с ниски доходи да не бъдат изоставени“.

 

Учителите също ще трябва да се адаптират към учениците, използващи нови технологии като GPT в класната стая. Гейтс даде пример с учители, позволяващи на учениците да използват GPT, за да напишат чернова на есе, което след това трябва да персонализират.

„За да се възползваме напълно от тази вълнуваща нова технология, ще трябва както да се предпазим от рискове, така и да разпространим ползите на възможно най-много хора“, пише Гейтс.