Amazon работи по проекта на Burnham за подобряване на своя AI робот за дома, Astro. Новата версия на устройството ще може да разбира заобикалящия контекст и да реагира съответно.

Според Business Insider Amazon се опитва да запази разработката в тайна. Бърнам стана известен от вътрешни документи на IT гиганта.

Преди две години компанията представи Astro, триколесен домашен робот, способен да възпроизвежда видео на екран, да носи предмети и да разпознава лица. Както отбелязва Insider, разработката на Amazon не е придобила голяма популярност поради ограничената функционалност.

Актуализираният Astro се обучава на базата на съвременни езикови модели. Благодарение на това роботът ще може да запомни какво е видял и чул, да влезе в „диалог на въпроси и отговори“, да разбере контекста и да действа в съответствие с него. Както е описано в документите, устройството например може да засече оставена печка или неработещ кран и да намери собственика, за да предупреди за неизправност.

Освен това той може да забележи, че човек е паднал, и да се обади на спешна помощ, ако разбере, че има нужда от помощ. Или „кажете“ на родителите, ако детето им доведе приятели след училище. Изданието отбелязва, че един робот може да комбинира няколко функции за интелигентен дом.

В същото време Amazon проучва възможността за извършване на още по-сложни задачи с устройството. Даден е пример за робот, който забелязва счупено стъкло на пода, определя, че представлява опасност и приоритизира почистването, преди някой да бъде наранен.

„Контекстуалната осведоменост“, която документите на Amazon описват, се нарича „най-новата и най-модерна AI технология, предназначена да направи роботите по-умни, по-полезни и по-разговорни“. Подчертава се обаче, че ще отнеме много време за постигане на целите.