Бизнес идеята за създаване на синтетични версии на реални хора звучи като сценарий от Black Mirror. Но всъщност генерираните герои могат да изпълняват различни функции – от продавачи в онлайн магазини и лични асистенти до учители и дори дубльори на актьори.

Hour One, базиран в Ню Йорк и Тел Авив стартъп, който създава изкуствени AI герои, базирани на реални хора, затвори начален кръг от $5 милиона през 2020 г. Кръг от серия A, воден от Insight Partners, вече събра $20 милиона. Galaxy Interactive, Remagine Ventures , Kindred Ventures, Semble Ventures, Cerca Partners, Digital-Horizon и Einat Gez също участваха в кръга.

 

Стартъпът планира да разшири своята платформа Reals, платформа за самообслужване, която позволява на бизнеса „автоматично да създава хоствани видеоклипове от обикновен текст за минути“, се казва в изявление на компанията.

По този начин, обяснява компанията, хората се превръщат във виртуални човешки герои за търговска и професионална употреба. Първо се заснема човек, след което AI Hour One генерира виртуален двойник. Това може да бъде например виртуален администратор, продавач, представител на човешките ресурси или учител по чужд език.

Hour One вярва, че преминаването към дистанционна работа е увеличило стойността на видеото и потапящите медии, например за образователно съдържание. И наистина е така. Следователно търсенето на герои за видеоклипове ще расте.

Главният изпълнителен директор и основател на Hour One Орън Арън казва: „Много скоро всеки ще може да има виртуален близнак за професионална употреба, който ще може да предоставя съдържание от негово име, да говори произволен език и да увеличава продуктивността си по начини, които никога досега не са си представяли.“

„Мощността и точността на генеративния AI продължава да се подобрява с изключително бързи темпове и Hour One е на преден план“, добавя Лон Джафе, управляващ директор на Insight Partners.

Достатъчно е да въведете текст и Hour One създава плавен и реалистичен видеоклип на говорещ аватар с подходящ глас и графика. Според Jaffe екипът планира да създаде възможност за вграждане на функция във всеки софтуерен продукт или да позволи извикването му в реално време чрез API.

Berlitz, най-голямата услуга за езиково и културно обучение, сега използва Hour One, за да създава видеоклипове с участието на виртуални инструктори в хиляди от своите видеоклипове. Hour One също така има партньорства с NBCUniversal, DreamWorks и Cameo, последното от които позволява на знаменитости да записват платени видеоклипове за фенове.

Възходът на двойниците на SoulMachines, Synthesia и Hour One повдига въпроси за това как може да се злоупотребява с тази технология. Един от начините е да добавите водни знаци, които показват, че видеото е изкуствено създадено. Тази област обаче остава нова и тук трябва да се действа произволно. Hour One казва, че има политика за етичен кодекс за това как се използва неговата технология.

Разбира се, можем да очакваме конкретни случаи на употреба около тази технология да се разпространят много по-бързо от самите стартиращи компании.