Сега нито една голяма фуния за продажби не е пълна без чатботове. Какво по-добро от това да вземете и автоматизирате комуникацията с потенциални клиенти и дори да ги насочите към покупка.

За какво е чатботът?

Помага да привлечете и задържите клиенти и в бъдеще да ги мотивирате да купуват. И всичко това без да отделяте много време от страна на продавача. Можете също така да използвате чатбот, за да автоматизирате вътрешните процеси на компанията: например да напомните на служителите за рождения ден на служителите или датата, на която трябва да бъде отчетен.

Като цяло има няколко начина за използване на този инструмент:

 • тестване. Клиентът преминава теста, в резултат на който получава препоръки. Например чрез избор на услуга или продукт;
 • информация. Така клиентът може да намери отговорите на типични въпроси, без да включва мениджър;
 • продажба. Когато е конфигуриран правилно, ботът може сам да направи поръчка и да създаде връзка за плащане, като уведоми мениджъра за покупката;
 • приложения. Това е много удобен бизнес инструмент. Можете да събирате заявки за конференции, уебинари и други събития;
 • игри . Може да се използва за забавление, както и като геймификация за нестандартно привличане на клиенти;
 • познанство. Вече има ботове, които по различни параметри автоматично избират подходящи кандидати.

И този списък не е окончателен. На базата на бот в социална мрежа можете да внедрите почти всяко приложение, като се има предвид, че от интерфейса имаме само диалог. Чатботът може да бъде свързан към голяма работеща система, като се възползва напълно от подобна връзка: потребителска база, история на поръчките и т.н.

Къде можете да използвате чатботове

Най-достъпните платформи

 • телеграм;
 • Facebook.

С ограничена функционалност:

 • WhatsApp;
 • Вайбър.

Последните позволяват само на среден и голям бизнес да създават чатбот, не предоставят такава възможност на малкия бизнес.

Как да създадете чат бот

Един прост чатбот може да бъде направен сам без умения за програмиране. Например в Telegram или VK с помощта на услугата Senler. Но в този случай ще трябва да се примирите с ограниченията и в някои случаи да платите за някои функции. Можете да изберете специални дизайнери – сега пазарът предлага огромно разнообразие.

Но такива конструктори имат и своите недостатъци:

 • невъзможност за реализиране на логически сложни вериги;
 • трудно или невъзможно е да свържете вашите услуги (потребителски бази данни, касови апарати, CRM и др.);
 • редовна дизайнерска такса.

Сега за професионалистите:

 • ако желаете, обикновен потребител може да го разбере;
 • добро поддържащо обслужване, което е важно за самосъздаване;
 • за обикновен бот, например бот за покана или информация, безплатните функции вероятно ще са достатъчни. Това е 100% по-евтино от наемането на програмист.

Как чатботовете повлияха на бизнеса

Появата им значително улесни воденето на бизнес и направи възможно премахването на част от оперативната работа от реални служители. Достатъчно е да отделите време и пари за създаване на чатбот веднъж и след това той ще работи за вас 365/24/7. Това не е ли сън!

И още няколко промени в бизнеса, които бяха повлияни от чатботовете:

Всички услуги и фирми свързани с преместване  на една карта
 • Можете да извършвате продажби без участие на мениджър и с директно плащане.
 • Събирането на потенциални клиенти за информационни продукти стана още по-лесно. Сега за това не е необходимо да регистрирате сложни вериги от имейл бюлетини и да наемате допълнителни хора.
 • Сега можете да правите без секретар. Чатботовете ще ви напомнят за рожден ден на служител, важно събитие и др.
 • HR секторът също се преобърна . Сега чатбот може също да избере правилните кандидати и да насрочи интервюта с тях. 

Как чатботовете се използват в Русия за решаване на проблеми

Много известни компании вече активно използват чатботове в работата си. Избрах три, които изпълняват различни функции.

“Пощенска станция”

Всеки ден милиони хора изпращат и получават стоки от пощите. Чатботът @PochtaruBot помага на потребителите да открият цялата информация за колетите. Обичайният начин за получаване на тези данни е доста дълъг и почти винаги има достъп до смартфон и бот. Той се появи през 2017 г. Неговата мисия беше да рационализира и намали натоварването на операторите и да даде възможност на клиентите да получават информация бързо и лесно.

Какво може сега:

 1. информация за проследяване на колета;
 2. информира получателя при забавяне на изпращането;
 3. уведомява за пристигането на пратката на адреса;
 4. в случай на загуба на писмо или колет изпраща информация с допълнителни действия;
 5. показва най-близката поща на потребителя;
 6. помага да разберете цената за изпращане на писмо или колет;
 7. пренасочва към оператора в особено трудни случаи.

 

Интернет платформа за набиране на персонал

Чатботовете могат да помогнат с персонала. Ботът може да провежда интервюта и да се обажда на около 10 хиляди души на час вместо обикновен служител. Ботът ще може да зададе дата и да проведе интервю , да провери тестовите елементи и да избере най-добрите кандидати.

През 2015 г. руската компания Stafory разработи бота Vera, услуга за подбор на персонал. Тази услуга спестява време на оператора в кол център или HR специалиста за други по-важни задачи. Роботът има приятен глас и стандартен набор от емоции.

Какво може сега:

 1. свикват се самостоятелно с кандидати;
 2. разпознават речта;
 3. изпращане на длъжностни характеристики на кандидатите по имейл;
 4. провеждане на видео интервюта.

“Vera” се справя с всякакви свободни позиции: готвачи, строители, мениджъри, програмисти – и може да работи едновременно с тях без загуба на качество и скорост.

“Алфа Банк”

В банковата индустрия чатботовете се използват за ускоряване и улесняване на комуникацията между клиенти и служители, намалявайки необходимостта от използване на телефон или имейл. Alfa-Bank разработи чатбот с изкуствен интелект. Основната способност на робота асистент е разпознаването на думи по време на телефонен разговор. По време на разработката са анализирани телефонни разговори с клиенти. Сега роботът асистент помага да получите отговори на популярни въпроси.

Гласът на бота е мъжки. Това решение е взето след проведено вътрешно проучване, от което става ясно, че жените се чувстват по-комфортно, когато обсъждат финансови теми с мъже. Друга интересна особеност, която успяхме да идентифицираме е, че жените се обаждат в кол центъра много по-често от мъжете. Средно пет пъти годишно, но мъжете използват повече онлайн услуги.

Как нашият чатбот помогна на майки в отпуск по майчинство

Сътрудничихме с Nutrilak, компания, която създава бебешка храна. След обсъждането на задачите се появи бот с въпросник, който обработва отговорите на млада майка и предлага съвети за хранене и грижа за детето.

Основната задача беше да разтоварим модераторите и да задържим клиентите. Чатботът проведе проучване на майки по няколко параметъра и въз основа на резултатите предложи продукта Nutrilak по възраст, здравословно състояние на детето или ги посъветва да посетят лекар. Добавихме и бутон за извикване на оператора към въпросника, ако потребителят иска да изясни някой въпрос, който го интересува. И направиха функцията да повтарят въпроса, но за друго дете.

Чатботът е внедрен във VKontakte чрез api. Написахме алгоритъм на php, подобни ботове са внедрени в node.js. Обмислихме около 30 варианта за резултатите, в зависимост от избора на потребителя. След като попълниха анкетата, потребителите видяха снимка на продукт Nutrilak и съвети за грижа за децата в текстов вид. Създаването му отне 80 часа.

В резултат на това модераторите са по-малко склонни да общуват с клиенти, тъй като част от работата им е поета от чатбота. Клиентите започнаха да получават отговори на своите въпроси по-бързо и по-точно. В бъдеще, използвайки този чатбот, можете да продавате продуктите на Nutrilak и да правите интерактивен каталог в чат формат. А за удобство на клиента можете да генерирате връзка за плащане, без да напускате чата.

Как да разберете, че вашата компания се нуждае от чатбот 

Сега все повече и повече поддръжници на този инструмент. Но създаването на чат бот понякога може значително да удари бюджета. Следователно въпросът за необходимостта трябва да се приема възможно най-отговорно. За да направя това, създадох бърз тест, за да ви помогна да решите. Трябва да отговорите с “Да” или “Не”:

 1. Вече имате собствен кол център, където служителите отговарят постоянно на въпроси на клиенти.
 2. Все още нямате кол център, но мениджърите прекарват твърде много време в разговори с клиенти по телефона.
 3. Буквално сте бомбардирани със съобщения към имейли, социални мрежи и месинджъри по едни и същи въпроси.
 4. Във вашата дейност има прости рутинни операции, за които мениджърите отделят време (проверка на наличност, изчисляване на отстъпки и други).
 5. Имате инфобизнес и все още обработвате заявления ръчно.
 6. Искате да направите аудиторията си по-лоялна, но всички стандартни методи вече не работят.
 7. Искате да създадете нов продукт и искате да улесните възможно най-лесно уведомяването на клиентите.
 8. Имате голям екип и трябва да оптимизирате процесите в компанията.

Ако имате поне едно твърдение с отговор „Да“, тогава препоръчвам да създадете чатбот. Това значително ще подобри вашите процеси и ще освободи време за по-важни задачи.