Президентът и главен съветник на Microsoft Брад Смит изрази надежда, че през следващата година ще има законодателна регулация в областта на изкуствения интелект в САЩ. Топ мениджърът смята, че страната му трябва да последва примера на Китай, Япония и Европейския съюз при разрешаването на този проблем.

„Бях в Япония само преди три седмици и те имат национална стратегия за ИИ“, каза Смит пред CBS. – Светът върви напред. Нека накараме САЩ най-накрая да започнат да са в крак с останалия свят.”

Президентът на Microsoft добави, че САЩ се нуждаят от регулиране на съдържанието, генерирано от AI, особено на deepfakes. Смит предложи поставяне на водни знаци на генерирани от AI снимки и видеоклипове и преследване на тези, които разпространяват съдържание без тези знаци.

Топ мениджърът предположи, че властите могат да започнат да разработват закони тази година, така че проектът да бъде готов до 2024 г. Според него е важно да се въведат “защитни механизми” преди началото на президентските избори, за да не се позволи на американските граждани да бъдат подведени.

През март тази година Илон Мъск, Стив Возняк и още около 30 хиляди души подписаха отворено писмо с молба да спрат обучението по невронни мрежи за шест месеца. Смит каза, че не вижда това като решение на проблема.

„Първоначално ще отнеме 12 месеца, докато правителството се съгласи дали да вземе тази шестмесечна пауза“, каза президентът на Microsoft.

Специалистът предложи да не се опитваме да забавяме темпото на технологично развитие, а напротив, да го ускорим. Според Смит Китай няма да се присъедини към паузата, а ще я използва като предимство.

Според майски доклад на Microsoft почти половината (49%) от служителите на компанията се страхуват да не загубят работата си поради развитието на изкуствения интелект. В същото време документът подчертава потенциала на AI за опростяване на работата и намаляване на цифровия дълг.