През октомври 2022 г. един от служителите на Google, френският художник Емил Валнер, представи услугата Palette, базиран на изкуствен интелект инструмент, който превръща черно-бели снимки в цветни.

Преди това една от малкото услуги с такава функция беше Colorize, проект на руския разработчик и предприемач Александър Когевин.

MyHeritage

MyHeritage е онлайн генеалогична услуга, която предоставя много инструменти за работа със стари снимки. Техният най-популярен проект, DeepNostalgia , съживява хората в снимки с помощта на технология за машинно обучение.

По-късно услугата стартира и функция за озвучаване на снимки. Потребителят трябва да качи снимка на човек и кратък текст-разказ, написан от първо лице. Както в DeepNostalgia, невронната мрежа ще „анимира“ снимката и ще генерира видео последователност.

Разказът ще се води от говорещ портрет на човек и ще бъде допълнен от снимки, илюстриращи различни събития от живота.

Технологията за оцветяване на снимки е придобита от проекта DeOldify и също се основава на машинно обучение. Невронната мрежа не само оцветява черно-бели снимки, но и възстановява цветовете в стари снимки, добавяйки им яркост и яснота.

 

Пример за оцветяване на черно-бяло изображение

Черно-бяло оцветяване на снимки с MyHeritage

Както е отбелязано на самия сайт, моделът е бил обучен на над милион двойни снимки, но „в някои случаи технологията не е в състояние да определи какви всъщност са били цветовете (например цветовете на определени дрехи) и това може да доведе до неточности в реконструкцията на цветовата палитра.

Цена: Всички горепосочени функции на MyHeritage са безплатни, но е необходима регистрация, за да ги използвате (също безплатно). Всички снимки на нерегистрирани потребители се изтриват автоматично.

Colorize

Руската услуга Colorize оцветява не само снимки, но и видеоклипове. Друга функция на проекта е възстановяването на снимки: невронната мрежа премахва гънки, шум, замъгляване на лица в стари снимки и им добавя яснота и острота.

Нашият екип тества услугата, като първо конвертира цветна снимка в черно-бяла и след това я качи в невронна мрежа. Инструментът избягва добавянето на ярки цветове към картината, но прецизно възпроизвежда цвета на дърво, мебели, зеленина и предмети (в нашия случай това бяха свещи, бутилки и други прибори).

 

Оцветена снимка с помощта на услугата Colorize

Оцветете черно-бели снимки с  Colorize

В резултат на това картината може да се нарече цветна, но само в бежово-кафяви тонове.

С втората снимка, която качихме в Colorize, услугата се справи по-зле. На снимката горска котка от Московския зоопарк. Невронната мрежа не само не оцвети котката в характерен кафеникав оттенък, но и остави черно-бялата влажна земя на фона на изображението.

 

Оцветена снимка с помощта на услугата Colorize

Оцветете черно-бели снимки с  Colorize

В резултат на това картината просто стана жълтеникава.

Цена: потребителят може да обработи три снимки безплатно (върху резултатите ще бъде поставен голям воден знак). След това ще трябва да плати за един от пакетите – за 60, 450 и три хиляди снимки. Цената варира от 600 до 7990 рубли.

Оцветяването на 15-минутно видео ще струва 30 долара, а за пет часа ще трябва да платите 300 долара.

Palette

Както е посочено на уебсайта на проекта, инструментът за черно-бяло оцветяване на снимки Palette се използва от Netflix Original.

За разлика от своите конкуренти, услугата е не само безплатна, но и не изисква предварителна регистрация. Позволява ви да оцветявате както снимки, така и видеоклипове.

За сравнение качихме същите снимки като в предишната услуга. Резултатите са много по-впечатляващи.

Така горската котка получава естествената си окраска и дори характерните за вида зелено-сини очи. Предисторията също е разработена по-подробно. Единственият недостатък на невронната мрежа беше жълтият сняг на места.

 

Редактиране на снимки с Palette

Оцветете черно-бели снимки с  Palette

Интересното е, че услугата има персонализирани филтри (както в приложенията за редактиране на снимки). В зависимост от филтъра снимката ще бъде оцветена в определени тонове с определена яркост на цветовете. Например филтърът Lavender Sunset премахна жълтеникавостта на снега и направи изображението възможно най-близко до оригинала.

 Лавандулов филтър

Лавандулов филтър

Обработката на втората снимка също беше много по-детайлна и цветята придобиха реалистичните си цветове. Освен това палитрата от използвани цветове е разширена – на тази обработена снимка вече се виждат сини, лилави и нежно розови нюанси.

Редактиране на снимки с Palette

Оцветете черно-бели снимки с Palette

Цена: безплатно.

PicWish

PicWish е редактор на снимки с изкуствен интелект, който предоставя различни инструменти за работа със снимки. Ето някои от тях:

  • Photo Enhancer (подобрява качеството на изображението);
  • Изтриване на снимка;
  • Премахване на обекти от снимка;
  • Преобразуване на изображение в текст;
  • Оцветяване на черно-бели снимки.

PicWish се справи по-лошо с оцветяването на снимки от други редактори – на всички качени снимки липсваше цвят, различен от кафявото.

 Оцветете черно-бели снимки с PicWish

Оцветете черно-бели снимки с PicWish

Цена: Можете да тествате всички функции безплатно.

Cutout.pro

Друг фоторедактор с много AI инструменти за редактиране на снимки.

Той може да премахва фона и отделни обекти в снимки и видеоклипове, да заменя подходящ фон за обекта, да създава анимационни аватари, да генерира изображения, да анимира изображения и много повече.

С оцветяването на черно-бели снимки редакторът определено се справи по-добре от PicWish, но по-зле от Palette.

Качили сме снимка на цветарски магазин и резултатът е подобен на Colorize.

 

Оцветете черно-бели снимки с Cutout

Оцветете черно-бели снимки с Cutout

Освен това обработихме черно-бяла снимка на семейството и резултатът показва, че някои фрагменти от снимката (например краката и ръцете на двойката) са останали черно-бели. В същото време фонът е боядисан много по-подробно и е възможно най-подобен на реалното изображение.

 

Оцветете черно-бели снимки с Cutout

Оцветете черно-бели снимки с Cutout

Цена: Потребителят може да обработва само две изображения безплатно. За регистрация можете да получите още две безплатни обработки. 20 изображения ще струват $5.