Илон Мъск и група експерти по изкуствен интелект призоваха за шестмесечно спиране на обучението за системи с изкуствен интелект, които са по-напреднали от представения по-рано модел GPT-4, пише Reuters . Освен Мъск, съответното писмо е подписано и от съоснователя на Apple Стив Возняк. Общо в инициативата са се включили над 1000 души.

Писмото, публикувано от института с нестопанска цел Future of Life Institute, посочва на представител на индустрията потенциалните заплахи от разработването на такива системи. Авторите на предупреждението виждат перспектива за политически и икономически сътресения. За да се избегне това, се предлага да се създадат и внедрят общи протоколи за сигурност в посочения шестмесечен период.

„Мощни системи с изкуствен интелект трябва да се разработват само когато сме уверени, че ефектът им ще бъде положителен и рисковете от тях управляеми“, се казва в писмото.

Появата на чат бота ChatGPT от OpenAI, в чието основаване участва Мъск, предизвика голямо вълнение. За по-малко от шест месеца чатботът успя да напише доста дисертации, „яви се“ в съда и издържа изпита за лекарски лиценз в САЩ.

Както писаха медиите, Илон Мъск, на фона на успеха на ChatGPT, реши да събере собствен екип, за да създаде аналог на популярния чат бот.

Ройтерс обаче, позовавайки се на Регистъра за прозрачност на ЕС, Future of Life Institute се финансира основно от фондацията на Илон Мъск.

По-рано най-голямата инвестиционна банка в САЩ Goldman Sachs представи прогноза за влиянието на генеративния изкуствен интелект върху пазара на труда в света. Според анализатори на кредитната институция широкото въвеждане на AI ще засегне до 25% от работните места в развитите икономики