Според проучване на Mediascope сред руската аудитория Telegram расте по-бързо от други приложения. Това се вижда с невъоръжено око: всяка втора марка е пуснала свой собствен канал или бот там на ръба да блокира Meta*.

Александър Косенко, основателят на  Botmaker , разказа за нетривиалните възможности на ботовете на Telegram за бизнеса, сподели реални случаи и обясни в кои случаи този инструмент може да бъде полезен за бизнеса.

За какво става дума

Telegram бот е „приложение в приложението“, което позволява на потребителите да извършват различни действия чрез месинджъра. Помага на потребителите да автоматизират рутината, да спестят време и да направят живота по-лесен.

Преди блокирането на Meta* бизнес търсенето на чатботове се формира от уста на уста – хората виждаха успешни случаи и искаха същото. Но обновяването на приложението с обявяването на нов уеб интерфейс за ботове силно засили интереса към темата.

Уеб ботът не е принципно нов формат. Способността да се направи атрактивен удобен за потребителя интерфейс за вече съществуващи функции се превърна в логично и предвидимо развитие на Telegram.

Засега желаещите не могат да го реализират сами и са принудени да се обръщат към нас или подобни фирми.

Какво представляват ботовете

 Въз основа на функционалните характеристики могат да се разграничат основните категории ботове:

  • търсачки (търсене на музика, филми, документи);
  • асистенти (глоби на КАТ, счетоводство, напомняния);
  • услуги (речник, преводач, конвертиране на аудио съобщения в текст);
  • развлечения (мемета, комични гадания и дори симулатор на момичета).

Отделна област са Telegram ботове за бизнес – симбиоза от категории с широка функционалност. В световен мащаб те преследват една и съща цел под формата на увеличаване на печалбите, но използват различни стратегии за това: изграждане на дългосрочни отношения с клиента или получаване на ползи „на момента“ чрез активни продажби.

Винаги препоръчвам първия вариант: Telegram ботовете са чудесни за привличане, задържане и връщане на клиенти, както и за увеличаване на LTV. Във втория случай можете просто да “изгорите” публиката.

Ползите от ботовете за бизнеса

Както знаете, за да продаде нещо, една компания трябва да направи няколко контакта с потенциален купувач. Контекстната и целева реклама, оптимизацията за търсачки, имейл бюлетините и други класически инструменти помагат за това.

Поради факта, че по-голямата част от времето на екрана на публиката пада върху комуникацията и забавлението, посоката на маркетинга на месинджърите се появи сравнително наскоро.

Това е нова тенденция в популяризирането на компании, която се разраства бързо. Неговият основен инструмент, чатбот, позволява на марките да се интегрират естествено в онлайн живота на човек и да присъстват редовно в неговото зрително поле, осигурявайки много докосвания.

Кой и защо трябва да разгледа по-отблизо ботовете на Telegram

Инструментът вече се е доказал сред търговци, специалисти по подбор на персонал, служители за обслужване на клиенти и специалисти по бизнес процеси. Ботовете автоматизират много действия и значително намаляват тежестта върху мениджърите, освобождавайки време за работа и реализиране на нови идеи.

Например, за салон за красота сме внедрили автоматични напомняния за повторни процедури, препоръки за допълнителни услуги, анализ на продажбите, събиране на обратна връзка и други неща, за които администраторите често не разполагат с достатъчно време. В резултат на това ботът на Telegram направи възможно намаляването на разходите и увеличаването на печалбите чрез задържане на клиенти.

Когато започнахме да работим с друга компания, Black Star Car Wash, винаги имаше опашки на автомивката, което караше хората да прекарват много време или да отиват при конкуренти. Имаше и трудности в комуникацията: клиентите не можеха да се свържат, за да получат отговори на въпросите си.

Внедрихме онлайн услуга за резервация на автомивка с възможност за избор на час, преглед на менюто на услугата и изграждане на маршрут до мястото с няколко кликвания. Това даде възможност да се направят допълнителни приходи, които бизнесът преди това беше загубил поради опашки.

Други функции, които правят ботовете на Telegram бизнес помощници

Безпроблемна екосистема

Очевидно е, че Telegram е вдъхновен от концепцията за суперприложение, което съчетава личния и търговския живот на хората: можете да пишете на приятел, да прочетете новините, да изберете филм за вечерта и да резервирате маса, без да излизате от приложението. В Китай, домът на най-голямото суперприложение WeChat, можете дори да платите глоба и да дарите на бездомник.

Ниска конкуренция

Докато опонентите раждат канали в Telegram и продължават да публикуват в Instagram*, вие можете да бъдете умни и да привлечете вниманието на потребителите в сравнително безплатната ниша на чатботовете. Сега е времето, когато марките са лесни за намиране, трудни за губене и невъзможни за сравняване.

Спестяване на време и пари

Повечето предприемачи не обичат да си спомнят колко усилия и пари са били инвестирани в разработването на собствен уебсайт или приложение. Telegram бот ще струва няколко пъти по-евтино, а създаването му отнема само седмица.

Привличане, задържане и завръщане на клиенти

Промоциите, новините, напомнянията и автоматичните поздрави за рожден ден ви позволяват да увеличите приходите с 20-30% годишно както за онлайн, така и за офлайн бизнеса. С помощта на бот можете да създадете пълноценна система за лоялност и да поддържате връзка с клиента 24/7. В същото време няма да има досадни съобщения – взаимодействието с бота винаги се инициира от потребителя.

Разширяване на рекламните възможности

Платената промоция може да не работи поради факта, че формулярът за кандидатстване на сайта събира твърде много данни или се намира на невидимо място. Чатботът затваря и двете възражения и също така помага да се сегментират хора, дошли от реклама.

Сегментация и персонализация

Индивидуалната комуникация с всеки клиент беше привилегия на корпорации с големи бюджети, но с помощта на чатбот това стана достъпно за всеки бизнес. Отговаряйки на поредица от въпроси, потребителите се разделят на категории в зависимост от пол, възраст, интереси и др.

Това позволява на марката да създава пълноценни комуникационни сценарии, да повишава ангажираността на клиентите и да говори само по теми, които ги интересуват. Ботът ще ви каже кога е време да актуализирате прическата си и никога няма да предложи да поръчате пържола за вегетарианец.

Ефективна реферална система

Класическа схема за препоръки: вземете връзка, изтеглете приложението, регистрирайте се, въведете кода. Верига от монотонни действия и необходимостта да изтеглите нещо значително намалява преобразуването. С помощта на бот потребителите могат да привличат реферали с няколко кликвания в месинджъра.

Широка функционалност

В чатбот може да се интегрира всичко: CRM, платежна система, програма за лоялност, меню, календар с график, свободни места в залата и много други. По отношение на функционалността ботовете не отстъпват на приложенията, които лесно се губят в мобилните магазини, ако компанията няма стотици хиляди клиенти всеки ден.

Заключение

Светът се променя, скоростта на комуникация се увеличава и бизнесът трябва да се възползва от нови възможности, за да отговори на очакванията на своята аудитория.

Не казвам, че ботовете са панацея и всички трябва да изоставят останалите канали. Важно е да имате време за адаптиране, поддържане на дългосрочни взаимоотношения и взаимодействие с клиентите там, където прекарват времето си.