ChatGPT, базиран на изкуствен интелект чатбот, получава лице и глас благодарение на новото приложение chat.D-ID от стартиращия D-ID. По-рано екип от Израел вече успя да привлече вниманието, като разработи  технологията Deep Nostalgia , която съживява стари снимки.

D-ID въведе реалистична технология за преобразуване на текст към видео, която трансформира отговорите на невронната мрежа ChatGPT в човешка реч.

Основателят на стартъп Гил Пери смята, че приложението им отваря нови възможности за взаимодействие с изкуствения интелект. По-специално, с chat.D-ID, чатботовете ще могат да се използват от хора с лошо зрение и такива, които изобщо не могат да четат или пишат. Нещо повече, отбелязва Пери, реалистичен аватар, който може да говори, може да привлече вниманието на привържениците на човешката комуникация към технологията.

chat.D-ID работи в браузър и може да бъде достъпен както от телефон, така и от компютър. Интерфейсът на приложението е доста прост: потребителят е подканен да въведе или каже заявка, на която ще бъде отговорено от аватара на Алис, направен под формата на червенокосо момиче.

В момента приложението все още е в бета тестване, поради което например комуникацията с Alice е възможна само на английски. Планира се в бъдеще потребителите да могат да качват свои снимки, за да генерират аватари въз основа на тях.