Американската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, която създаде чат бота ChatGPT, може да бъде оценена на 29 милиарда долара – компанията вече преговаря с потенциални инвеститори, научи WSJ. Новата оценка ще направи стартъпа, създаден с участието на Илон Мъск, един от най-скъпите в САЩ, въпреки ниските приходи

Американската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, която създаде чатбота ChatGPT, води преговори с инвеститори за продажба на акциите си въз основа на оценка за цялата компания от около 29 милиарда долара, съобщи The Wall Street Journal,  цитирайки хора, запознати с въпроса. 

Според събеседниците на изданието преговорите за закупуване на акции на OpenAI сега се водят от фондовете за рисков капитал Thrive Capital и Founders Fund. Общата стойност на продадените акции може да бъде поне 300 милиона долара, казаха източниците. Сделката може да бъде формализирана като търгово предложение, като инвеститорите изкупуват обратно акциите от съществуващи акционери, включително служители, казаха източници. Те отбелязаха, че сделката все още не е сключена, условията й може да се променят. OpenAI отказа да коментира искането на изданието.

Сделката ще направи OpenAI един от най-ценните американски стартъпи, въпреки малките си приходи, пише WSJ. OpenAI генерира десетки милиони долари приходи отчасти от продажбата на своя AI софтуер на разработчици, но някои инвеститори са скептични относно способността на компанията да генерира значителни приходи от технологията, отбелязва WSJ. Предишната оценка на OpenAI беше направена през 2021 г. – тогава компанията беше оценена на 14 млрд. долара.

Microsoft също  води преговори за нови инвестиции в OpenAI. През 2019 г. компанията  инвестира 1 милиард долара в OpenAI.

OpenAI е създадена като организация с нестопанска цел през 2015 г. за провеждане на изследвания в областта на изкуствения интелект. Сред основателите на OpenAI са милиардерът Илон Мъск, съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман и технологичният инвеститор Сам Алтман, който сега управлява компанията.

ChatGPT е чатбот, в който потребителят може да получава отговори на въпроси, обяснения, да „създава“ нещо ново (стихове, разкази и есета на дадена тема), да работи с код (да пише, отговаря и да намира грешки в написаното) и така нататък.. Само седмица след старта, Алтман съобщи в своя Twitter за около 1 милион потребители на ChatGPT. Алтман каза, че OpenAI няма планове да придобие компанията или да стане публична, което означава, че инвеститорите вероятно ще могат да наберат пари само чрез вторична продажба на акции, пише WSJ. Предишни инвеститори в OpenAI включват Khosla Ventures и хедж фонда Tiger Global Management, казаха хора, запознати с въпроса.