Простотата, визуалната привлекателност и лекотата на използване на услугата е основата, към която всеки бизнес се стреми при създаването на своя дигитален продукт. Заявките на публиката обаче растат всяка година, както и скоростта на технологичния прогрес и изискванията на самите платформи, на които ще работи вашият продукт.

Михаил Куракин, продуктов дизайнер в Urban Connect AG и OpenWeb , говори за това какви тенденции ще управляват света на продуктовия дизайн през 2023 г. и какви умения ще помогнат на специалистите да създават конкурентни и убедителни решения .

Повсеместна токенизация: прилагайте в работата

Дизайнът е дисциплина, която отдавна и здраво стои на три стълба: творческо мислене, анализ и синтез на знания. Въпреки факта, че нашата работа е свързана с преследване на креативност, най-силната страна на продуктовия дизайн е, колкото и да е странно, в някои отношения противоположна на креативността.

Говоря за последователност, тоест способността да се открива връзката между събития и данни в системата, да се идентифицират общи модели в нея и да се предвиди потенциалното въздействие на всяко следващо решение върху цялостната ефективност на системата. 

Един от инструментите, който ви позволява да систематизирате почти всеки аспект от работата на продуктовия дизайнер, е токен . Token е единица на език за комуникация между дизайнер и разработчик; един вид ключ към цифрова клетка, където се намира необходимата информация. С помощта на токен дизайнерът може да зададе име за абсолютно всеки елемент от системата, като едновременно с това изравнява диссинхронизацията между процесите на проектиране и разработка. 

Да кажем, че говорим за създаване на нов бутон. С какви променливи имаме работа в този случай? Най-малко шрифт, цвят на фона, формат на фона, цвят и размер на шрифта, заоблени ъгли, подложка, прозрачност – може да има много опции.

Токенът помага за ускоряване и систематизиране на работата: дизайнерът веднъж „попълва“ необходимата информация в системата, задава името на ключа (например button.primary.default) и след това във всички случаи на използване на този бутон, разработчикът ще види компонента с това име в оформлението и след това ще може да напише споменатия ключ в кода.

Освен това, ако работата е свършена добре, промените в стиловете могат автоматично да идват от дизайнера директно в кода (разбира се, след преминаване на необходимите етапи на проверка от екипа за разработка). 

Използването на токени става задължително в истинския смисъл на думата – ключът към бързата и добре координирана комуникация между дизайнерския екип и екипа за разработка – когато става дума за внедряване на комплексни решения за няколко проекта едновременно, например в случай на създаване на тъмни и светли теми за различни приложения.

Нека ви дам пример от лична практика. Urban Connect (швейцарска B2B услуга за хостинг и отдаване под наем на скутери, скутери и Tesla за корпоративни клиенти), където работя, управлява редица продукти: 

  • Клиентско приложение за iOS и Android (в момента обновяваме дизайна и бекенда, след което приложението ще има светли и тъмни теми, както и възможност за брандиране на някои аспекти на приложението спрямо корпоративната идентичност и вкусовете на клиента ); 
  • Уеб услуга за служители, която вече поддържа светли и тъмни теми, тъй като екипът за поддръжка е на разположение 24/7; 
  • Приложение под наем за iOS и Android, което също поддържа светли и тъмни теми; 
  • Приложение Smartwatch (в процес на тестване, също ще има светли и тъмни теми). 

Всички изброени по-горе продукти са масиви от информация. Всички те са базирани на една и съща цветова библиотека, която от своя страна се използва едновременно във всички продукти чрез токени и ни помага да създаваме стилни, единни и концептуални дизайнерски решения.

Компетентна работа с шаблони

Ще продължа темата за системността. Като продуктови дизайнери ние винаги се опитваме да работим не със задачи като такива, а с модели. Това са градивните елементи, от които могат да бъдат сглобени последващи успешни дизайнерски решения, които ще работят еднакво на множество платформи и устройства. 

Опитайте се да отделите такива шаблони от вашите продукти в отделни файлове, така че винаги да могат да се използват повторно, подобряват и преформатират за конкретни заявки. 

Ще дам пример от вече споменатото по-горе клиентско приложение Urban Connect. С него потребителите могат например да отварят или затварят кола под наем. Същата функция работи в приложението за майстори.

Както може би се досещате, ние решихме този проблем веднъж и благодарение на моделите, функцията работи по един и същи алгоритъм в двете приложения и на двете платформи – iOS и Android – и скоро ще бъде адаптирана за смарт часовници.

Специфика на различните платформи

И още няколко думи за ефективността. Днес почти всяка популярна услуга има собствено мобилно приложение. Въпросът е на каква платформа и за какво устройство е направен. Разбирането на спецификата на всеки от тях през 2023 г. вече не е просто желано знание, а абсолютно задължително за един UX дизайнер. 

Мисля, че обсъждането на спецификата на работа с iOS и Android може да е тема за отделно изследване, но това, на което определено ви съветвам да обърнете внимание, е устройството, чрез което клиентът ще взаимодейства с вашия продукт. Например мобилно приложение, настолно приложение, смарт часовник, таблет или телевизор като цяло. 

Вашата задача е да преминете през всички сценарии на поведение на клиента и да погледнете продукта през очите на потребителя. Например смарт часовниците от 2019-2020 г. са почти най-популярният продукт на пазара на преносима електроника. Създаването на приложения за такива джаджи е малко по-различно от разработването за мобилни устройства и настолни компютри.


В случай на часовници си струва да запомните да оптимизирате дизайна за квадратни или кръгли екрани, да пестите енергия, да се фокусирате върху минималистичен и лек дизайн, а интерфейсът трябва да бъде интуитивен от една страна, модерен и стилен от друга, т.к. такава джаджа е част от имиджа на потребителя. 

Разработването на дизайнерско решение за приложение на Smart TV има свои собствени характеристики. Освен стотици технически нюанси, струва си да запомните, че телевизорът все още е доста ограничен по отношение на навигацията. Поради слабостта на изчислителния модул на устройствата е практически невъзможно да се правят плавни и зрелищни анимации.

Приложенията не знаят как да се адаптират към размера на екрана, така че разположението трябва да бъде зададено за всеки отделен модел. Това обаче не означава, че тази или онази притурка не си струва да се разработи отделно приложение за нея. Вашата работа като дизайнер е да научите плюсовете и минусите на всеки, за да предвидите тенденциите на пазара на персонализирани решения или дори да ги зададете сами.

Изследване на възможностите на изкуствения интелект

В допълнение към фокусирането върху вътрешните процеси, продуктовият дизайнер трябва, разбира се, да владее технологиите, тенденциите и изискванията на пазара. Това увеличава шансовете за създаване на ефективен, убедителен, търсен и най-важното, навременен продукт. 

Една от ключовите технологични тенденции на 2023 г. според мен е искането за интегриране на изкуствения интелект. Броят на AI проектите с отворен код продължава да расте експоненциално и вече можем да ги използваме ситуативно. 

Ето няколко услуги, за които вероятно вече сте чували: 

  • ChatGPT е невронна мрежа, която направи фурор сред програмистите през 2023 г. Ако говорим за ползите за продуктовите дизайнери, той може бързо да генерира всяко съдържание за оформления, блогове, социални мрежи, диалози и рекламни кампании.

Освен това услугата ви позволява да автоматизирате създаването на отчети и документи въз основа на информацията, представена на нея, и също така може да бъде интегрирана в мобилни и уеб приложения за създаване на функции като чат ботове или виртуални асистенти. 

  • Друг напълно работещ нов инструмент, който ще ви бъде полезен за създаване на презентационни или илюстративни материали е услугата Midjourney . Това е невронна мрежа, която генерира картини от текстово описание.

За да получите резултата, достатъчно е да опишете парцела на английски, да го изпратите в мрежата за обработка и да изчакате резултата. Освен това изображението може да бъде надстроено, повишено качеството му или изтеглено. 
 

Моят колега от компанията OpenWeb вече направи проста услуга, която чрез ChatGPT генерира текстове за оформления за нас по начина, който е присъщ на нашата компания.

Но според мен основната стойност на тези услуги не е толкова в практическата приложимост на цялата им функционалност в работата на дизайнера, а във факта, че те ви позволяват да останете „в челните редици“ на технологиите и по-добре усетете в каква посока духа вятърът на технологичните промени.

Възприемчивост към новото: не се затваряйте в професията

И накрая, умение, от което всеки продуктов дизайнер ще се нуждае, и то не само в близко бъдеще. По-скоро през цялата кариера. Това е податливост към нови знания , готовност за непрекъснато учене и усъвършенстване на уменията, защото продуктовият дизайнер участва в почти всички работни процеси – от проучване и генериране на идея до разработване на концепция и нейното внедряване.

С всеки нов продукт и проект препоръчвам да добавяте подходи към своя набор от инструменти и да анализирате прозренията, получени от свързани професии. Може да има много вектори на развитие: 

  • Научете основите на кода, за да сте по-близо до разработчиците; 
  • Овладейте редовно управление на проекти, за да разберете по-добре икономиката на продукта; 
  • Практикувайте писането на текстове, за да общувате по-добре и по-ефективно с потребителите чрез оформлението;
  • Комуникирайте с анализатори, за да развиете системно мислене, или с артисти, за да развиете визия. 

Компетентният дизайнер винаги мисли в контекст, разбира, че продуктът не съществува сам по себе си и заради себе си, а винаги решава определени бизнес проблеми. Ето защо понякога трябва да се задълбочите в онези области, които не са пряко свързани с длъжностната ви характеристика. Но според мен именно в пресечната точка на дисциплини и знания е ключът към развитието.